Zavjet Gospi Sinjskoj i Jacinoj 'kesi'

13.8.2010.
12:55
VOYO logo

Dogodilo se, eto, i dvjesto devedeset i peto izdanje Sinjske alke. Nije bilo psovanja, zviždanja, prijetnji, zbog čega su brojni mediji s radošću zaključili kako je Alka, eto, depolitizirana. E sad – ili sam ja glup ili ne kužim terminologiju, ali jasna i prilično glasna podrška alkarskog vojvode Vladinoj antirecesijkoj politici mi se nekako ne čini kao korak k depolitizaciji. Dapače.

Kao i svake prve nedjelje u kolovozu, tako i ove prošle, hrvatski puk mogao je uživati u višesatnom prijenosu Sinjske alke, viteške igre u kojoj se muškarci na konjima, a rođeni u Sinju, drvenim kopljem trude pogoditi željezni obruč obješen o konop, a u spomen na velebnu i junačku pobjedu njihovih predaka nad Turcima. Ključni trenutak ovog prijenosa, a i ove svečanosti, već godinama, nažalost, nije ni proglašenje pobjednika ni čuveno pripetavanje, nego govor alkarskog vojvode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih smo se godina naslušali svakakvih gluposti alkarskih vojvoda, prijetnji, poziva na kojekakve ustanke i sličnih kretenarija, tako da je HTV-ov komentator, a s njim i puk prikovan za male ekrane, sa zebnjom očekivao premijerni nastup vojvode Ante Vučića, koji je, kako reče HTV-ov voditelj, "umjeren, ali strog". I vojvoda počne. I veze o prošlosti, o dičnim precima, o velebnoj povijesti, junaštvu, viteštvu... Čak se u jednom trenutku učinilo da je to to, da je Alka stvarno depolitizirana. A onda je došao i taj trenutak. Vojvoda, ničim izazvan, daje jasnu i glasnu podršku antirecesijskoj politici Vlade Jadranke Kosor. Da je imao još par minuta za razvesti misao, vjerojatni bi joj i obećao da će alkari s kopljem u junačkoj desnici, nakon što ga nanišane okom sokolovim, a uz pomoć čudotvorne Gospe Sinjske, kojoj se i premijerka obratila za pomoć, probosti samo srce državnog deficita. HTV-ov voditelj i njegov momak Joško Marić su na to ponovili kako je vojvoda "umjeren, ali strog", te kako se i iz govora vidi kako je Alka, eto, depolitizirana.

A što se ustvari dogodilo? Nikakva depolitizacija, to je valjda i laiku jasno, nego čista promjena političke strategije. Umjesto psovanja, urlanja, vike i prijetnji, sinjske junačine u odorama odlučile su malo "dati guze" Kosoričinoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to, naravno, imaju više razloga. Prvi je izgradnja novih Alkarskih dvora, koji bi trebali biti dovršeni 2015. godine. U njih su dosadašnje Vlade već ukrcale oko 20 milijuna kuna, pa se alkari, valjda, nadaju da bi ova mogla nastaviti tim tempom, unatoč krizi i recesiji. Jadranka Kosor je još u lipnju obećala pomoći. A tu su, naravno, i tribine uz trkalište, koje bi bilo poželjno obnoviti već sljedeće godine.

Drugi razlog, zbog kojeg se to "davanje guze" može i oprostiti, Milinovićeva je najava ukidanja rodilišta u Sinju. To je također bila tema sastanaka Kosorice s alkarskim čelnicima. Premijerka je, naravno, najavila skoro rješavanje problema vezanih uz rodilište te financijsku pomoć što se tiče prostora i medicinsko-tehničke opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U čemu je onda problem, zapitat će se zlobnici, tako to ide u zemlji Hrvata – politička podrška za konkretnu pomoć. Pa problem je baš u tome – i pitanje rodilišta i kulturno-povijesne baštine trebalo bi se riješiti bez tog momenta u kojem se "daje guza" HDZ-u i njegovoj Vladi.

A tu je i manje bitno pitanje terminologije. Ovaj potez alkarskog vojvode i alkarskih čelnika – to davanje jasne podrške usred uvodnog govora, nečeg što bi trebalo biti kulturno-povijesna manifestacija, viteška igra, što god – može se nazivati svakako osim činom depolitizacije. Dapače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču