Ekskluzivno /

Zavirili smo u dvorac Bosiljevo i pitamo se zašto propada turistički dragulj smješten nadomak autoceste?

U najvećoj prostoriji danas ovdje žive šišmiši, a nekada su se ovdje održavale zabave i plesnjaci. Nema sumnje da bi se plesalo i danas da se netko pobrinuo za ovakav turistički biser

1.6.2018.
8:00
VOYO logo

Hrvatska svjesno propušta dodatnu zaradu. I dok milijuni turista prolaze kroz Bosiljevo na putu prema moru - ondje se skriva neiskorišteni turistički dragulj - dvorac koji bi toj općini mogao donijeti milijune eura zarade. 

Nekada su ovdje živjeli Frankopani, a danas je dvorac u Bosiljevu napušten i u njemu jedino žive šišmiši. Nalazi se svega pet minuta udaljenosti od autoceste, odnosno jednog od najvećih i najprometnijih prometnih čvorišta u Hrvatskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi puta se u povijesti spominje 1461. kad su njime zavladali Frankopani. Odolijevao je i napadima Turaka - nikada ga nisu uspjeli osvojiti.

Ovdje je rođen Krsto Frankopan i četvero njihove djece. Od njih naravno najpoznatija Katarina, kasnije Zrinski. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac ima 17 soba, a posljednji put u upotrebi je bio daleke 1980. godine. Detalji nekadašnjeg života vidljivi su i danas, a kroz povijest je dvorac imao različite namjene. 

Pa je tako bio dom za starije i nemoćne, vojarna, ali i ugostiteljski objekt.

Godine nebrige i pljačke ostavile su gole zidove. Namještaja više nema, a po hodnicima treba oprezno hodati. Općina uspijeva dobiti novac Ministarstva kulture kako bi sanirala barem ono najvažnije.

"Istina, ona se kreću u raspornima od 100 do 300 tisuća kuna, onda u dogovoru s konzervatorskim odjelom ministarstva kulture u Karlovcu vrše se određeni zahvati na ovim objektima", rekao nam je  načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nekim procjenama potrebno je oko 15 milijuna eura kako bi se dvorac stavio u funkciju. Investicija koja bi, kaže načelnik, značila procvat za cijeli ovaj kraj. 

"Svako novo radno mjesto je određeni benefit kako za pojedinca tako i za Općinu. S obzirom na atraktivnost ovog objekta, ali i ljepote cijele naše Općine ja vjerujem da bi ovaj objekat pohađao velik broj posjetitelja", smatra Kasun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvorac Bosiljevo spada među najljepše u Hrvatskoj. Jedino što je ovdje obnovljeno jest kapelica Svete Ane, i ona bi uskoro trebala u funkciju. Prije obnove ostalog, neke će stanare biti potrebno deložirati.

U najvećoj prostoriji danas ovdje žive šišmiši, a nekada su se ovdje održavale zabave i plesnjaci. 

Nema sumnje da bi se plesalo i danas da se netko pobrinuo za ovakav turistički biser.

Ruševan, ali raskošan ovaj dvorac stoji skriven u šumi i to od milijuna koji kraj njega svakodnevno prolaze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo