ZASTUPNIK ŽIVOG ZIDA SLOVENIJU OPTUŽIO ZA TERORIZAM: / 'Ovo nismo vidjeli od doba staljinizma'

Image
26.4.2017.
11:36
VOYO logo

"Odgovornost za nastalo stanje snosi Komisija koja nam je kod ulaska u EU obećavala život bez granica, srdačnost, a umjesto toga dobili smo gužve kakve nismo vidjeli od doba staljinizma. Još veću odgovornost snosi Slovenija koja navodno traži teroriste, a do danas nijednoga nije uhitila na granici, jedini terorizam koji smo vidjeli bio je terorizam prema ljudima koji su prelazili državnu granicu", izjavio je Bunjac u Hrvatskom saboru nakon stanke.

Image
SCHENGEN JE SUSPENDIRAN: /

Kreću rigorozne kontrole i gužve na granicama. Imate li biometrijsku putovnicu?

Image
SCHENGEN JE SUSPENDIRAN: /

Kreću rigorozne kontrole i gužve na granicama. Imate li biometrijsku putovnicu?

"Slovenske terorističke mjere na granici"

Ocijenio je da je Slovenija očito iskoristila situaciju za politički pritisak na Hrvatsku, kao što je, kaže, činila i u doba pristupnih pregovora s EU-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenija to čini kako bi mimo međunarodnog prava, putem ucjena i pritisaka i tzv. arbitraže, pokušala oteti djelove teritorija Republike Hrvatske, kako bi spriječila povrat otetoga novca štedišama bivše Jugoslavije", rekao je zastupnik Bunjac.

Živi zid radi ublažavanja, kako kažu, "slovenskih terorističkih mjera na granici" uoči turističke sezone, predlaže da se od EK hitno zatraži obustava postroženih mjera ili donošenje dodatne mjere koja će zaštititi građane Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, dodaje Bunjac, Europskoj komisiji treba objasniti da ne može tražiti od Hrvatske, jedne od najsiromašnijih članica, da sama snosi finanijske posljedice zbog zaštite cijele Unije od navodnog terorizma i od Komisije treba zatražiti naknadu za izgubljene prihode.

Pozvao sve stranke u Saboru na konsenzus

Živi zid poziva sve stranke u Hrvatskom saboru da postignu konsenzus o tom pitanju, te da se Sabor obrati Europskom parlamentu, izrazi zabrinutost postojećim stanjem i zatraži pomoć, odnosno utjecaj na Europsku komisiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Europskog parlamenta treba tražiti da Sloveniju i bilo koju drugu članicu EU-a, u budućnosti spriječi da nekim svojim činom bilo kojoj drugoj državni unutar Unije ugrožava gospodarstvo, poručio je Bunjac.

Dokument EU-a omogućava svim državama da ne rade sistematske kontrole na granicama, nego i ciljane, prema tome odluka je države hoće li raditi jedno ili drugo, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ), podsjetivši da se Mađarska odlučila na ciljane kontrole pa je i propusnost na njenoj granici veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo