ZAKON O PRAVIMA I DUŽNOSTIMA ZASTUPNIKA / Zastupnici nezadovoljni: 'Poput školaraca morat ćemo donositi ispričnice'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Po prijedlogu Mosta saborski zastupnici opravdano će moći izostati u slučaju bolesti, smrtnog slučaja, sudskog poziva ili prisustovanja manifestacijama i skupovima

19.4.2017.
16:06
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnici kada neopravdano izostanu u vrijeme kada zasjeda hrvatski sabor, bit će financijski kažnjavani na način da će im se iznos paušala (od 1500 kuna) umanjiti za iznos tuzemne dnevnice, proizlazi iz rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika koje je predložio Most, piše Večernji list

Robert Podolnjak iz Mosta tako je najavio da će Most prihvatiti amandman Odbora za Ustav koji predviđa umanjenje zastupničkog paušala za svaki neopravdani izostanak kad Sabor zasjeda, a ne samo za dan kad se glasuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Više ne govorimo o petku, nego će po konačnom prijedlogu to biti svaki dan kad Sabor zasjeda. Most je uvjeren kako će se ponuđenim rješenjima u značajnoj mjeri ojačati dignitet Sabora i zastupnika", kazao je Podolnjak u Hrvatskom saboru, piše Večernji list. 

Saborski zastupnici opravdano će moći izostati u slučaju bolesti, a to će morati dokazati liječničkom potvrdom, u slučaju smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva, a opravdanim će se msatrati njihov izostanak u slučaju prisustvovanja raznim manifestacijama i skupovima na koje je neki saborski zastupnik pozvan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živi zid, pak, nije zadovoljan Mostovim prijedlogom, nazvali su ga mlakim te smatraju da više rješava pitanje forme, nego sadržaja. Branimir Bunjac iz Živog zida je tako naglasio da bi možda za zastupnike koji ne rade dobro svoj posao, dobra mjera mogla biti opoziv. Također, protivi se rješenju da zastupnik može izostati sa sjednice ako nazoči skupu na koji je pozvan.

Nenad Stazić iz SDP-a ocjenio je kako sve proizlazi iz potpunog nepovjerenja prema zastupnicima, što nije dobro. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bolest se mora opravdati liječničkom potvrdom, no što učiniti s virozom, tko će ti izdati potvrdu, što ako mi umre dobar prijatelj u Metkoviću, a on mi nije član obitelji", kazao je Stazić.

HNS-ov Milorad Batinić nezadovoljan je što će saborski zastupnici, poput školaraca, morati predsjedniku Sabora donositi ispričnice od liječnika, a također ga muči hoće li za sva događanja morati donositi pozivnice s imenom i prezimenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ će podržati zakon, no neovisno o zakonima, ne budu li zastupnici radili u interesu zajednice, prenosili glas birača, ništa ne može pomoći", kazao je Dražen Bošnjaković iz HDZ-a. 

Predloženi zakon također propisuje da zastupnici koji su dužnost obnašali do tri mjeseca neće imati pravo na naknadu plaće kada im prestane dužnost, zastupnici koji su obnašali dužnost od tri mjeseca do godine dana imat će pravo na tri mjeseca pune i tri mjeseca polovice plaće, a samo zastupnici sa stažom duljim od godine dana imat će kao i do sada pravo na naknadu plaće 6+6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo