NESLAVAN PAD / Zašto smo po korupciji gori od Gruzije i Kube? Savjete smo potražili od Estonaca, oni najviše napreduju

Stanovnici Vanuatua korupciju u svom društvu ocjenjuju jednako kao i stanovnici Hrvatske

24.1.2020.
7:10
VOYO logo

Vanuatu. 80 otoka u Tihom oceanu, punih prekrasnih plaža s bijelim pijeskom, i divljih prašuma. Tropski raj je i raj korupcije. Prije nekoliko godina, trećina parlamenta, ukupno 14 zastupnika, završilo je u zatvoru zbog korupcije. Među njima je i dvoje bivših premijera. A vladi je jedan od glavnih prihoda prodavanje državljanstva strancima, za 150 000 dolara. 

E pa stanovnici Vanuatua korupciju u svom društvu ocjenjuju jednako kao i stanovnici Hrvatske. Ako je 0 ogrezlo u korupciju a 100 čisto i pošteno - naša je ocjena 63. Izašao je novi indeks percepcije korupcije, na ljestvici smo pali 3 mjesta. A to smo saznali evo baš kad su nam u goste stigli ministri pravosuđa iz cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojam je da je Hrvatska sve korumpiranija

Na spektakularna uhićenja i velike sudske procese Hrvati, čini se, ne nasjedaju! Dojam da je Hrvatska sve korumpiranija dovela je i do novog pada na ljestvici percepcije korupcije Transparency Internationala.

Borbom protiv korupcije najviše mogu biti zadovoljni na Novom Zelandu i Danskoj, zatim u Finskoj. Hrvatska je 63., a od susjednih zemalja Slovenija je bolja 35., Srbija je 91., BiH tek 101. Na ljestvici su ispred nas, recimo, Jordan, Grčka i Kuba, a iza nas na 64. mjestu Sveti Toma i Princip, dva otočića na zapadnoj obali Afrike. Tu je i Vanuatu, dok je Crna Gora 66.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok nam je bivši premijer u zatvoru, gradonačelnici gomilaju optužnice na sudovima, a procesi nikako da završe - Hrvatska je od 2015. pala za čak 13 mjesta.

"Moram izraziti žaljenje da smo opet pali na toj ljestvici iako se ovdje radi isključivo o dojmu. Jer kad smo pristupali i postajali članica EU smo ugradili brojne mehanizme kojima smo ugradili neovisnost pravosuđa. Zaista izražavam žaljenje da to u javnosti još uvijek nije prepoznato", kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prepoznato je zato da je Hrvatska u samo godinu dana nazadovala za tri mjesta. 

"To je poražavajući podatak i on pokazuje da građani Hrvatske ne vjeruju Vladi. Ne vjeruju pravosuđu i na taj način borba protiv korupcije u Hrvatskoj ne daje rezultate", ističe SDP-ovac Željko Jovanović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A koliko je građanima dosta korupcije dokazuje da je Mislava Kolakušića u europski parlament poslala baš kampanja u kojoj je govorio o antikorupciji. Čak je i na predsjedničkim izborima dobio preko 100 tisuća glasova. Antikampanju temeljenu na sloganu Korupcija svima vodio je predsjednički kandidat Dario Juričan i dobio preko 80 tisuća glasova. 

Iz Bruxellesa su nam već rekli da smo među najgorima u borbi protiv korupcije, a bit će zanimljivo vidjeti prvi godišnji izvještaj o vladavini prava. Jedno poglavlje bit će baš o korupciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Započet ćemo raspravu sa svim državama članicama kako bismo vidjeli situaciju, analizirali rizike i napravili preporuke. To će biti jedno od važnih poglavlja o vladavini prava", kaže nam Didier Reynders, povjerenik EK za pravosuđe.

Grčka i Estonija dobile su od Transparencyja posebne pohvale jer su napredovale u percepciji korupcije. Estonci su tako od 2012. napredovali za 15 mjesta - kažu da su im institucije neovisnije, a financiranje političkih stranaka transparentnije. Iz njihovog Ministarstva pravosuđa kažu da djeca o korupciji uče već u školama. Antikorupcijsku strategiju počeli su još 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas su izbori svake četiri godine, ali strategiju za korupciju donosimo svakih sedam godina. To je dulje nego što je mandat Vlade pa to nije samo politička stvar. Naši ciljevi temelje se na analizama i anketama. Ne pristupamo tome emocionalno, nego znamo što trebamo raditi kako bismo zadržali fokus", poručuje Kristel Siitam-Nyiri.

Zanimalo nas je kako bi u Estoniji reagirali da im gradonačelnik glavnog grada bude optužen za korupciju i da se protiv njega vodi proces, a on je i dalje gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Javni dužnosnici trebaju stvarati dojam transparentnosti"

"To je dobro pitanje! Zapravo smo imali takav slučaj u Estoniji. Potaknuo je javnu raspravu o tome treba li takva osoba nastaviti biti gradonačelnik ili ne. Nakon svega odlučeno je da nije prikladno da nastavi. Naravno, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže suprotno, ali javni dužnosnici trebaju stvarati dojam transparentnosti", kaže Kristel Siitam-Nyiri.

Estonci su toliko napredni da jedini na svijetu glasaju online, a Hrvati toliko nazadni da valjda jedini na svijetu imaju gradonačelnika koji je dio mandata proveo u istražnom zatvoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo