Zašto se nevrijeme dogodilo ponovno u Zagorju i tko je sljedeći? 'Ovo je tipično vrijeme za lipanj'

Image
Foto: Screenshot

Koliko su česta ovakva nevremena u lipnju i možemo li ih očekivati još odgovorila je RTL-ova meterologinja i prognostičarka

3.6.2022.
18:46
Screenshot
VOYO logo

Najteže je bilo u Zagorju gdje je šteta ogromna nakon jučerašnjeg nevremena. Uslijed tuče, kiše i jakog vjetra oštećena su krovišta kuća, uništeni usjevi, prometnice su poplavljene i zatrpane tučom.
Najviše su nastradali poljoprivrednici. Štetu je prijavilo njih 150. Kukuruza ove godine neće biti. Vinari iz Kumrovca ove godine neće imati grožđa, a očekuje se da bi nagodinu urod uz savršene vremenske uvjete trebao biti 20 posto slabiji.

Koliko su česta ovakva nevremena u lipnju i možemo li ih očekivati još odgovorila je RTL-ova meterologinja i prognostičarka Damjana Ćurkov Majaroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Klimatološki gledano lipanj je mjesec s najviše kiše u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali to je i mjesec u kojem imamo najviše pojavu grmljavine i tuče i tome smo svjedoci zadnjih dana2, objašnjava Ćurkov Majaroš.

Meteorologinja ističe da je jučer na prezagrijan zrak nama procurio vlažan oceanski zrak i uzrokovao destabilizaciju atmosfere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili su ispunjeni uvjeti za razvoj snažnih grmljavinskih organiziranih sustava s kojima je ispalo jako puno tuče. idućih dana možemo očekivati pljuskove", objašnjava prognostičarka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo