Zašto Kosor donosi zakon koji postoji već 20 godina?

24.9.2011.
22:01
VOYO logo

Naime, iako je pravaški zastupnik Pero Kovačević već u četvrtak navečer na HTV-u ustvdio kako već od 1991. godine postoji zakon koji je na tom tragu, Kosor je i u petak u Šibeniku govorila kao da se ona prva toga sjetila.

"Vlada će krenuti u proceduru sa zakonom kojim ćemo proglasiti ništetnima sve pravne akte bivše JNA i tijela bivše države koji se odnose na Domovinski rat, a prema kojima su osumnjičeni i optuženi državljani naše države za kaznena djela počinjena na teritoriju Hrvatske", rekla je premijerka na svečanoj akademiji u Šibeniku povodom 20. obljetnice 'Rujanskog ratnog podviga'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je isto ponovila u subotu, prilikom otvaranja Spomen doma hrvatskih branitelja izgrađenom na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, gdje je najavila da će se prijedlog zakona koji će sve odluke JNA i bivše države proglasiti ništavnima vrlo brzo naći pred Saborom. Dodala je i da se nada da će ovaj put Sabor donijeti takvu odluku.

'Baš me zanima što bi se time postiglo'

A zakon koji to već jamči zove se Zakon o stavljanju izvan snage Zakona o vojnim sudovima i vojnom tužilaštvu, kojeg je Sabor donio 26. lipnja 1991. godine. Zakon je donesen upravo zbog optužnica koje su vojna tužiteljstva 1991. godine počela sastavljati protiv Martina Špegelja, virovitičke skupine i hrvatskih državljana koji su bježali s odsluženja vojnog roka, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerkine najave novog zakona komentirao je i odvjetnik Veljko Miljević. "Ne znam tko bi na taj način retroaktivno mogao poništiti nešto čega uopće nema. Baš me zanima što bi se time postiglo, jer naši zakoni ne obvezuju druge države", rekao je Miljević.

Vezani članci:

arti-201109221067006 arti-201109221245006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo