malo službenih podataka / Zašto je posjet hrvatske predsjednice SAD-u obavijen velom tajne?

Malo je službenih podataka o tome što je točno cilj službena posjeta predsjednice Hrvatske SAD-u, što je odmah otvorilo mnoga pitanja u javnosti koja smatra da ima pravo znati s kim se točno susreće i što je cilj

4.1.2017.
20:42
VOYO logo

Na božićnoj polnoćki predsjednica je posljednji put viđena u Hrvatskoj.

Novu godinu je, kažu iz njezina Ureda, dočekala u zrakoplovu za SAD, a iako se sutra vraća s petodnevnog puta - gdje je točno bila, s kim se i zašto susrela - i dalje ne otkrivaju. Ponovno su danas poslali priopćenje, ali i dalje konkretnih odgovora nema. Premijer, sukreator vanjske politike, na današnji novinarski upit ostavlja dojam osobe koja nije u stanju ponuditi više informacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih prepustio Uredu predjednice da komentira te teme, siguran sam da će tijekom boravka u Americi za Hrvatsku voditi važne i korisne razgovore", rekao je Plenković

Je li predsjednica uistinu na službenom putu, moglo bi utvrđivati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i to na temelju triju pristiglih prijava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovog trena iz javno dostupnih podataka ne možemo reći radi li se o privatnom ili službenom putovanju. Što znači da ćemo od nadležnih državnih tijela zatražiti podatke i dokumentaciju", izjavila je Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Drago Pilsel, jedan od podnositelja prijave, tumači da je zbog uporne uskrate informacija zakon prekršen. Povjerenstvo također upozorava da građani imaju pravo znati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugim riječima, ako je riječ o službenom putovanju, onda u okviru ove odredbe javnost mora znati točno o kakvom se putovanju radi, s koje se dužnosnica sastala odnosno koja je bila njegova svrha", kaže Orešković. 

Još oštrije su poruke iz oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaka takva štura informacija daje prostora za teorije zavjere odnosno za možda i utemeljene pretpostavke da se tu nešto čudno događa", kaže eurozastupnica Biljana Borzan

Ovo je predsjednici već šesto putovanje u SAD u nepune dvije godine mandata, ali sada bez ikakvog službenog protokola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno, predsjednica se već susrela s članovima buduće Trumpove administracije. No svi ti susreti nisu ugovoreni na službenoj, državničkoj razini već su rezultat njezinih osobnih kontakata dok je bila u NATO-u i na funkciji veleposlanice u SAD-u.

Iz Ministarstva vanjskih poslova nismo dobili odgovor je li Predsjednica s njima uopće koordinirala svoj put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi logično da je to koordinarano, sve drugo bi bilo nesuvislo. Ukoliko nije koordinarano onda je to neozbiljno jer predsjednica nije kreatorica nego sukreatorica vanjske politike kako stoji u pozitivnim odredbama", rekao nam je politički analitičar IvicaŠola

Šola tumači da je predsjednica jednostavno išla tražiti saveznike i da se to treba komunicirati bez obzira na to što je riječ o prijelaznoj administraciji. Usporedbe radi - i japanski se premijer sastao s novoizabranim predsjednikom, no Japanci, kao i cijela svjetska javnost, bili su upućeni: gdje, kada, kako i zašto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo