ZAŠTO JE NIZOZEMSKA STAVILA HRVATSKU NA 'CRVENU LISTU'? / Zbog njih ostajemo bez 100 milijuna eura

Image

Hrvatski turistički sektor razmatra opcije pravne zaštite protiv odluke nizozemske vlade o stavljanju Hrvatske na popis rizičnih zemalja jer tu odluku smatraju netransparentnom i diskriminatornom

10.8.2020.
17:01
VOYO logo

Zbog odluke vlade Nizozemske domaći turizam će izgubiti na desetke milijuna eura prihoda. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, hrvatski turistički sektor razmatra opcije pravne zaštite protiv odluke nizozemske vlade o stavljanju Hrvatske na popis rizičnih zemalja. Tu odluku smatraju netransparentnom i diskriminatornom.

Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje iz sektora koji će zbog te odluke izgubiti na desetke milijuna eura od gostiju iz Nizozemske. Hrvatski zastupnici u europarlamentu razočarani su slabim angažmanom hrvatske Vlade kako bi se stvar rasvijetlila te upozoravaju da je situacija jako ozbiljna već sada jer će uskoro doći kraj turističke sezone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IPAK SE KREĆE, ŽIVI SMO; Iza nas je najjači ovogodišnji turistički vikend: /

'Hrvatska će na kraju ove sezone biti pobjednik Mediterana'

Image
IPAK SE KREĆE, ŽIVI SMO; Iza nas je najjači ovogodišnji turistički vikend: /

'Hrvatska će na kraju ove sezone biti pobjednik Mediterana'

Istarska turistička kompanija u jednom popodnevu izgubila 200.000 eura

Dakle, vlada Nizozemske je 21. srpnja Hrvatsku stavila na listu rizičnih zemalja uz obrazloženje da kod nas raste broj novozaraženih Covidom. Do tada je Hrvatska bila na popisu zemalja u koje je moguće putovati bez restrikcija, no uz pojačan oprez. Turistički promet se tada već malo zahuktao pa je u Lijepoj našoj u tom trenutku bilo oko 25.000 nizozemskih gostiju uz zadovoljavajuć broj rezervacija za ostatak ljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom trenutku, u Hrvatskoj je bilo oko 25.000 gostiju iz Nizozemske. Poslije donošenja odluke nizozemske vlade, polovica gostiju je prekinula godišnji odmor te se vratila kući. Uslijedio je niz otkazivanja rezervacija pa je u samo jednom popodnevu, u samo jednom popodnevu jedna istarska turistička kompanija ostala bez oko 200.000 eura. Kako Poslovni dnevnik doznaje u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ), trenutno je u Hrvatskoj na odmoru otprilike 8.000 Nizozemaca.

Omogućena putovanja u zemlje koje stoje lošije od Hrvatske

Dok je Hrvatska na nizozemskoj "crvenoj listi", na nerizičnoj, "žutoj" nalazi se ukupno 31 zemalja svijeta i EU. Dakle, zemlje sa značajjno lošijim brojkama kada je u pitanju broj novozaraženih i aktivnih slučajeva koronavirusom, kao što su Velika Britanija, Španjolska, Belgija, nalaze se na žutoj listi. Primjerice, Španjolska je 6. kolovoza na 100.000 stanovnika imala 275 aktivnih slučajeva zaraze Covidom, uz 1.683 nova slučaja. Što se tiče Velike Britanije, ona je imala tada 950 slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je istog dana imala 28 novozaraženih i nešto manje od 14 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, bez oko 600.000 turista koliko je boravilo u Lijepoj našoj taj isti dan. I tu dolazimo do najvećeg problema u cijeloj priči - Nizozemcima je omogućeno putovanje u države koje imaju puno veći broj oboljelih od Hrvatske te lošiju epidemiološku sliku. Na Mediteranu, Hrvatska ima najpovoljniju epidemiološku situaciju, svakako bolju nego Nizozemska i usprkos toj činjenici, država je donijela diskriminirajuću i vrlo netransparentnu odluku, navodi direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naime, mi cijelo ovo vrijeme pokušavamo saznati koji su bili konkretni razlozi za uvođenje restrikcije za putovanje, i koje brojke trebamo imati da se ta odluka povuče", ističe Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. Već danima HUT na različite adrese nizozemske vlade i veleposlanstva u Hrvatskoj šalje bilten s podacima novozaraženih u Hrvatskoj i situaciji s koronom ovdje.

Nizozemci kao vjerni gosti u kampingu

"Ako nam je lani nizozemsko tržište ostvarilo oko tri milijuna noćenja, kad bi se ove godine ta brojka i prepolovila, čak uz nešto manju dnevnu potrošnju, hrvatski turizam bi od nizozemskih gostiju ostvario najmanje oko 90 milijuna eura. To je velik novac, koji nam sad izmiče", veli Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su Nizozemci tradicionalno vjerni gosti u kampingu, a vole i hotele kao i privatni smještaj. Trenutno se može računati samo na nizozemske umirovljenike i osobe koje ovise o poslodavcu i plaći zbog preporuke za samozolaciju nakon povratka iz Hrvatske. Najširi segment otpada, a to su obitelji s djecom. Na duge staze razmišljaju zagovornici pokretanja tužbi jer se plaše da bi ovakva odluka mogla biti presedan za neke buduće odluke koje će bez pravnih razloga ograničiti putovanja unutar granica Europske unije.

Reakcije hrvatskih europarlamentaraca

Hrvatski europarlamentarac, Valter Flego, inače zamjenik Odbora EP za turizam i promet, navodi da pokušava promijeniti situaciju i da danima na ovu temu komunicira na raznim stranama. Kaže da je razgovarao s kolegama i nekim članovima nizozemske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čekaju me još neki sastanci i nadam se da ćemo što brže uspjeti nešto postići kako bi se izmijenila ova odluka koja je sve iznenadila. Nizozemci će vam reći da su ju donijeli na preporuku epidemiologa, ali mislim da je ona diskriminirajuća i nema temelja u brojkama. Ako se odluka ne izmijeni u narednih 15 dana, što se turizma tiče šteta će biti nepopravljiva. Nisam siaguran da bi tužbe bile korisne, jer one traju, a nama treba brzo rješenje", govori Flego.

Image

06.07.2020., Zagreb - Biljana Borzan dolazi na sjednicu Predsjednistva SDP-a u sjediste stranke na Iblerovom trgu. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Europarlamentarka i potpredsjednica grupe eurosocijalista u EP, Biljana Borzan, naglašava kako ni nakon nekoliko tjedana još uvijek nije jasno koji su to kriteriji Hrvatsku prebacili iz sigurne destinacije u rizičnu. Priznaje da je od nadležnog ministarstva i Vlade očekivala veći angažman kako bi se to rasvijetlilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"EU može dati smjernice i koordinirati dogovore, no odluke su na nacionalnim vladama. U tom smislu je izuzetno bitan bilateralan nastup Hrvatske prema Nizozemskoj", komentrala je Borzan za Poslovni dnevnik.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike