Izgubila i roditeljsku skrb /

Zašto je Nina Kuluz dobila toliko strogu zatvorsku kaznu: zbog otmice djeteta sankcija veća od tražene

Image
Foto: Vijesti.hr

Splićanka je nepravomoćna osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora zbog ilegalnog odvođenja sina Cesarea

11.10.2017.
10:22
Vijesti.hr
VOYO logo

Stroga kazna posljedica je otegotnih okolnosti zbog kojih je sud u Torinu izrekao veću kaznu od one koju je tražila tužiteljica Barbara Badellino po zahtjevu oca dječaka Alessandra Avenatija. Postojala je mogućnost uvjetne kazne ukoliko Kuluz preda dječaka ocu, donosi Slobodna Dalmacija.

Budući da je na snazi pravomoćna odluka o zajedničkom skrbništvu u Italiji, koja nikada nije provedena, talijanski sud išao je na strogu sankciju. Maksimalna kazna je četiri godine zatvora, a Kuluz je dobila tri godine i četiri mjeseca. Podsjetimo, prvi pokušaj vraćanja dječaka u Italiju bio je u Splitu potkraj lipnja, kada ovrha nad djetetom nije provedena zbog prosvjednika koji su opkolili zgradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom da Kuluz nije postigla dogovor s drugim roditeljem, nije ispunjen preduvjet za oslabađanje od krivnje ili uvjetnu kaznu.

Puno gora odluka je o oduzimanju zajedničkog skrbništva jer je do sada u slučaju da Cesare dođe u Italiju Nina Kuluz imala pravo doći s njim i biti s njim svaki dan uz pravo zajedničkog skrbništva s ocem, znači donošenja svih važnih odluka za dijete. Oduzimanjem skrbništva gubi roditeljsko pravo što se tiče talijanskog suda, donosi Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da presuda postane pravomoćna, te ukoliko Nina Kuluz ne ode dobrovoljno na izdržavanje kazne u Italiju, protiv nje će se izdati europski uhidbeni nalog.

Osim kazne zatvora, određeno je kako ocu dječaka Alessandru Avenatiju mora platiti 50.000 eura naknade štete za godine koje je proveo u potrazi za sinom dok je ona bila u bijegu u Hrvatskoj i BiH. Također joj je nakon odluke o krivnji potpuno oduzeta roditeljska skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo