STIGLI KOD PLENKOVIĆA / Zašto je bitan posjet Izetbegovića i Čovića Zagrebu: 'Nastavljamo razgovor o izbornom zakonu u BiH'

Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH i položaju Hrvata, kazao je danas Andrej Plenković

28.9.2020.
19:25
VOYO logo

Inače, dvije godine Hrvati i Hrvatska čekaju hoće li se dogoditi promjena za sunarodnjake u Bosni i Hercegovini. Bez legitimno izabranog člana Predsjedništva, interesi Hrvata u BiH pali su u drugi plan. 

A kada je u Zagreb stigao Milorad Dodik, BiH Predsjedništvo nije pozitivno reagiralo. A sada svi čekaju hoće li današnji razgovori Izetbegovića i Čovića s Plenkovićem otvoriti vrata ka promjenama i boljem položaja Hrvata u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018.-a i opći izbori ostavili su hrvatski narod u Bosni i Hercegovini bez svog predstavnika. Izabrani Željko Komšić kao član Predsjedništva države, legitimet od Hrvata do danas nema jer su ga birali Bošnjaci. Pa kad je aktualni predstavnik Srba u BiH, Milorad Dodik stigao u Zagreb na sastanak s premijerom, digla se bura u susjedstvu.

"Nije to trebalo ovako raditi, ostaviti sumnje da se radi o nekom srpsko-hrvatskom novom dogovoru", kazao je tada predsjednik SDA Bakir Izetbegović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZGOVOR ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Izetbegović odgovorio na kritike iz Hrvatske: 'Komšićeva krivica je što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu'

Image
RAZGOVOR ZA RTL /

EKSKLUZIVNO Izetbegović odgovorio na kritike iz Hrvatske: 'Komšićeva krivica je što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu'

Dodik je slao pomirljive poruke, nikakvog govora o tome da Republika Srpska napusti BiH nije bilo.  "Moja politika nije politika secesije, moja politika je da se problemi riješe. Pošto se oni ne rješavaju što je logično nego da jednog dana kažete što ću ja ovdje", kazao je tada Dodik. 

A to što su danas stigli novi gosti iz BiH, ovoga puta Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Bakir Izetbegović predsjednik najveće bošnjačke stranke, pozdravljaju i predsjednik i premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo dijalog o budućnosti BiH"

"To je dobro, to je sigurno posljedica događaja od prije 2 tjedna. Izetbegović dugo nije dobio prijem kod Plenkovića već dugo", kazao je danas Zoran Milanović. 

"Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti BiH, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti, tu mislim prije svega na izborni zakon, koji je nažalost ovakav kakav je te dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskog i Pariškog mirovinskog sporazuma", kazao je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jesu li trebali na razgovore stići članovi Predsjedništva?

Stručnjakinja za međunarodne odnose pak poručuje - ako želimo promjenu, trebali su u goste stići članovi Predsjedništva. "Ne razgovaraju s Predsjedništvom koje je Daytonom definirana kategorija kao tijelo koje predstavlja BIH u vanjskopolitičkim odnosima, ali dolazi ministrica vanjskih poslova pa imamo neku institucionalnu predstavljenost", kazala je Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Naime, i Čović i Izetbegović zamjenici su predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine. Ne drže trenutačnu vlast, ali su itekako utjecajni. I dok se Izetbegović bunio zbog Dodikova dolaska u Zagreb, Čović ga je itekako pozdravio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da je višestruko korisno da se taj posjet desio da se otvore mnoga pitanja i kojima se mi bavimo i RH je značajan partner BIH što god tko doživljavao to", rekao je Dragan Čović. 

Jer dok Hrvatska poručuje da joj je cilj pomoći u promjeni izbornog zakona kako se ne bi ponovilo da Hrvati nisu legitimno izabrali svoga predstavnika, aktualni hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić putem Facebooka je poručio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajnje je vrijeme da HDZ prestane Bosnu i Hercegovinu držati kao taoca zbog političkih želja Dragana Čovića koje se sastoje u nemogućim zahtjevima za izmjenom Izbornog zakona na principima UZP-a i na produbljivanju diskriminacije građana po etničkom principu koja već postoji, a od strane HDZ-a se nastoji cementirati", napisao je Komšić. 

Je li ovo ipak bio samo prvi u nizu razgovora o boljem položaju Hrvata u BiH i  hoće li sljedeći put stići i aktualni članovi Predsjedništva, još se ne zna. Znamo samo da je Milanović najavio kako će se čuti i s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo