Grill, roštilj, gradele... /

Zašto Dalmatinci spremaju najbolju spizu na gradele?

Image
Foto: Promo

Maslinovo ulje, krupna sol, mediteranski začini i još pokoja tajna

9.4.2019.
10:00
Promo
VOYO logo

Grill, roštilj, gradele – kakav god izraz koristili, jedno je sigurno - jelima pripremljenim na ovaj način teško je odoljeti. Već od samog mirisa rastu zazubice. No, kad je o pripremi jela riječ, detalji definitivno čine razliku,  premda se čini toliko jednostavno.  Jer, tko ne bi znao staviti meso ili ribu na grill, okrenuti, malo pričekati i uživati u slasnim zalogajima. Odlučili smo porazgovarati s fetivim Dalmatincima i saznati koje su to male tajne velikih majstora. Gotovo svaka kuća ima neka svoja pravila, neki tajni sastojak koji se pomno čuva i prenosi generacijama. Ipak, otkrili su nam osnove, korake koje nipošto ne bi smjeli preskakati,  želimo li uživati u dobrim gradelama.​

Image
Foto: Promo
  • Meso ili riba mora biti svježa. Kako ćemo to znati? Osim ako nemate vlastitu proizvodnju ili ste se taman izvadili mreže iz mora, osnovno pravilo je da meso ne smije imati miris, niti biti ljepljivo. A riba? Samo joj dobro pogledajte u oči i sve će vam biti jasno. Ako joj je pogled mutan, riba je stara.
  • Ne podcjenjujte važnost žara. Nije dovoljno samo zapaliti vatru! Dajte žaru vremena, neka bude posvuda jednako raspoređen, debljine oko osam centimetara i pričekajte dok rubovi ne postanu sivi od pepela.
  • Pac, odnosno marinadu birajte po vlastitom ukusu: S uljem  i krupnom soli nećete nikada pogriješiti kad je o mesu riječ. Kad pripremate ribu vodite računa da ju potpuno osušite, a gradele namažite maslinovim uljem. Neka vam u tome pomogne grančica svježeg ružmarina, koja će poslužiti kao kist! Osim toga, stari majstori ovog zanata došapnuli su nam da stavimo u ribu tanko narezane kriške limuna i nekoliko češanja češnjaka, a na meso nekoliko fetica domaće pancete!
  • Maslinovog ulja nikad dosta, zato u malu posudicu stavite jedan decilitar ovog tekućeg zlata, nasjeckajte tipične mediteranske začine poput kadulje i mažurana te češnjak i sve dobro promiješajte. Prije posluživanja, malenom žličicom prelijte ribu ili meso! Isto učinite i s kruhom, kojeg prethodno kratko stavite na gradele.
  • Kako su nam rekli, ovaj korak nipošto ne smijete preskočiti jer je ključan da jelo spravljeno na gradelama bude fantastično. To je – ekipa! Okružite se s obitelji i prijateljima. Neka svatko pomogne, pripremi predjelo, nareže kruh, natoči vino ili pivo i povede pismu!
  • I da, zadnji korak, kojeg zapravo morate odraditi prije svega. Kad vas uhvati fjaka, uposlite ekipu da vam pomogne otići u spizu, najbolje u Plodine jer imaju sve za dobar grill što bi vam moglo zatrebati, a i sigurni ste da će biti svježe!

Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo