I službeno štetni / Zašto alarmantno upozorenje o štetnosti mobitela nije bilo vidljivo na stranicama Ministarstva zdravstva?

Mobiteli su i službeno štetni, a preporuke Ministarstva o smanjenju štetnosti naišle su na kritike jer je materijale skoro pa nemoguće naći na njihovim stranicama

21.4.2018.
19:11
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva objavilo je edukativne materijale u kojima građane upozoravaju da zračenje mobitela može imati utjecaja na njihovo zdravlje.

U objavljenom videu stoji da su štetna elektromagnetska polja mobitela jača što je nam je uređaj bliže, pa tako donose čitav niz savjeta kako da korisnici smanje rizik od prekomjernog zračenja. Kada mobiteli najviše zrače, te kako smanjiti njihovu štetnost?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štetna elektromagnetska polja najviše se emitiraju za vrijeme razgovora, dok se u stanju mirovanja i s povećanjem udaljenosti mobilnog uređaja značajno smanjuje izloženost korisnika", ovako je Ministarstvo zdravstva službeno dalo odgovor na pitanje koje se postavlja otkad postoje i mobiteli. Zračenje jest štetno.

"Mobilni uređaj najviše emitira elektomagnetska polja tijekom razgovora ili prijenosa podataka uvijek pričekajte prije nego prislonite telefon na uho s obzirom da tijekom uspostave veze mobilni uređaj emitira maksimalnom snagom."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako znanstveno još nije potvrđeno koje su sve točno posljedice za zdravlje, postoje razna istraživanja.   

"Ukoliko telefon imate naslonjen na glavu dulje vrijeme, dolazi do zagrijavanja i prema pojedinim studijama može doći do oštećenja mozga i moždanog tkiva", kazao nam je Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije i tehniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od preporuka su da ne koristimo više uređaja odjednom, a kada god je moguće da se spojimo na wi fi jer mobitel tada odašilje manjom snagom. Zračenje je navodno veće dok je mobitel na punjaču, pa ga ne koristite dok je pod strujom. Što više pišite poruke, a što manje telefonirajte. A ako već morate razgovarati kosirtite slušalice ili zvučnik.

Zračenje je manje i kada je na mobitelu pun signal. Također, novi mobiteli pubno manje zrače od starih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod svakog mobitela je u njegovim tehničkim specifikacijama je naznačena jedna oznaka SAR koja označava kolika je apsorpcija tog zračenja u ljudskoj glavi. Prema tome što je taj broj manji, to je mobitel kvalitetniji, odnosno puno manje zrači", objašnjava nam Đuro Lubura, sudski vještak za telekomunikacije i tehniku.

Preporuke Ministarstva ipak su naišle na kritike. Civilne udruge tvrde, u letku uopće ne koriste riječ "štetna" elektormagnetska polja koja se spominju u videu, a materijale je skoro pa nemoguće naći na njihovim stranicama.

"Ministarstvo očito nije imalo namjeru napraviti javnu informativnu kampanju, a moralo je ispuniti zadatak iz strategije za širokopojasni internet koja je preuvjet da bi Hrvatska mogla aplicirati na sredstva iz EU fondova", ističe Ankica Kosovec Krželj iz Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bilo, savjete treba primijeniti pa mobitel ne nosite u džepu, već u torbi, a kada spavate, to je realno jedino vrijeme kada niste online, pa ostavite i mobitel u drugoj prostoriji.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo