Koje nas sve promjene očekuju u novom Zakonu o radu?

Poslodavci, sindikati i predstavnici Ministarstva rada i mirovinskog sustava nastavljaju razgovore o novom Zakonu o radu (ZOR ), koji će biti pušten i u javnu raspravu.

8.11.2013.
9:23
VOYO logo

Poznato je da bi se rad u tjednu trebao ograničiti na najviše 48 sati, uz mogućnost i dužeg rada do maksimalno 56 sati, no to će se moći ugovoriti isključivo kolektivnim ugovorom s tim da u razdoblju od četiri uzastopna mjeseca ne prelazi tjedno maksimalnih 48 sati, piše Novi list.

Prema sadašnjem zakonu, maksimalan broj prekovremenih sati na godišnjoj razini može biti 180 sati, dok novi ZOR predlaže maksimalno 250 sati, no i to bi se povećanje moglo ugovoriti samo kroz kolektivne ugovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otpremnine u slučaju otkaza ostaju u ZOR-u i za sada se odustaje od formiranja posebnog fonda za otpremnine (austrijski model kapitalizirane štednje).

Sindikati i ministarstvo spore se oko naknade štete u slučaju neopravdanog otkaza

Jedini element zakonskih izmjena u kojem ministarstvo nije u potpunosti prihvatilo sindikalne zahtjeve je sudski iznos naknade štete u slučaju neopravdanog razloga za otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skratit će se rokovi u proceduri kolektivnog otpuštanja viška radnika, a plan je ukinuti i obvezu izrade programa zbrinjavanja viška radnika, otkazni rok tekao bi i za vrijeme bolovanja ili godišnjeg odmora.

Zastara za novčana potraživanja radnika pet godina

Ono što je također bitno spomenuti jest plan da se produži rok za zastaru novčanih potraživanja s tri na pet godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli članak pročitajte http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zastara-za-novcana-potrazivanja-radnika-s-tri-ide-na-pet-godina.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo