Sramotno! / Zaposlenicima Centra za autizam smanjili plaće, novci od države kasne, a kišu skupljaju kantama

Image
Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Dusko Marusic/PIXSELL

'Umjesto da deficitarna zanimanja nagrađujemo, mi im smanjujemo plaće', kazala je ravnateljica Centra

21.3.2019.
16:09
Damir Spehar/PIXSELL/Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Splitski Centar za autizam ima 62 korisnika od kojih je skoro 50 posto iznad 21 godine. Deklarirani su kao osnovna škola, ali tu se provodi i radno osposobljavanje.

S njihovim štićenicima radi 50 osoba, od toga je 10 pomoćnika u nastavi i 40 stalno zaposlenih. Čak njih 30 koji su u neposrednom odnosu s djecom, kolektivnim ugovorom za školstvo ostali su bez prava na dodatak na plaću zbog čega im je plaća smanjena od 150 do 500, pa i više kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaća smanjena onima koji rade najzahtjevnije poslove

Naime, smanjenje plaća najviše su osjetili stručni suradnici, njegovatelji, odgajatelji, medicinske sestre i tehničari i terapeuti, oni koji rade najzahtjevnije poslove u otežanim uvjetima.

Radi se o zaposlenicima u posebnim ustanovama i u redovnim školama koje imaju takve odjele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da su bili nezadovoljni, a kao članovi sindikata učitelja podržavali su štrajkove, ali na tihi način i kroz rad. To je specifičan rad sa specifičnom populacijom i nimalo lak i možemo slobodno reći da je ovo umanjenje definitivno demotivirajuće za njih. Najviše su na plaćama smanjenje osjetili defektolozi odnosno edukacijskim rehabilitatorima koji rade kao učitelji u odgojno obrazovnim skupinama", kazala je ravnateljica Centra Anja Jelaska.

Žalili se na odluku

Zaposlenici Centra kao članovi sindikata učitelja žalili su se na odluku, ali štrajk su odradili, a roditelje savjetovali da djecu dovedu u Centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niti jedno dijete zbog štrajka nije ostalo kući, mislim da to sve govori o njima", kaže Jelaska.

A umjesto da upravo ova deficitarna zanimanja dodatno nagrađujemo, mi im smanjenjujemo plaće pa je jasno zašto većina njih sreću traži van granica naše domovine. Jedna od njih je i naša sugovornica koja je radila u Saudijskoj Arabiji, a jedna je od rijetkih koja se vratila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova struka nije cijenjena"

"Osim što se ova zanimanja demotiviraju plaćama, postoji samo jedan fakultet i to onaj u Zagrebu koji prima samo određen broj studenata. Ova struka nije cijenjena, a kada završite obrazovanje dodatno morate ulagati dodatno obrazovanje. Raditi s djecom iz spektra autizma zahtjevan je posao za koji stalno morate stjecati nova znanja", kaže Jelaska.

Centar za autizam već neko vrijeme muku muči sa zapošljavanjem novih ljudi pa tako nemaju niti tajnicu u stalnom radnom odnosu, a pedagoga i stručnjaka za rad s djecom ne mogu zaposliti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude bolja troškovi prehrane i prijevoza koje bi im trebalo isplaćivati Ministarstvo obrazovanja od početka godine stalno kasne. I to je pozitivno, ako u obzir uzmemo da im se od rujna prošle godine do prosinca oni nisu niti isplaćivala i to zbog toga što se vladajući nisu mogli dogovoriti kojem ministarstvu Centar pripada.

Djeca očito mogu pričekati s hranom i prijevozom

Sada kada je odluka napokon pala na sredstva se redovito čeka, jer djeca očito mogu pričekati s hranom i prijevozom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nam županija redovito ne pomaže, te da nam s Gradom ne osigurava gradski prijevoz teško bi se snalazili. Najveći je problem što roditeljima koji svakodnevno dovoze svoju djecu iz Sinja ili Imotskog ne možemo refundirati putne troškove", kaže Jelaska.

Da bi mogli pružiti normalnu skrb svoji učenicima Centru za autizam samo za prijevoz mjesečno treba 36 tisuća kuna, za prehranu 14 tisuća kuna, a za didaktičke igračke tri do četiri tisuće kuna. Za troškove hrane još uvijek se koriste donacijama. Upravo onima koji bi im trebali koristiti da prostor urede prema potrebama svojih korisnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drugog izbora nemamo, moramo nekako doskočiti onom periodu dok čekamo sredstva ministarstva iako bi s tim novcem radije makli kante koji nam stoje po prostorijama kada pada kiša", kazala je ravnateljica splitskog Centra za autizam Anja Jelaska za Splitski dnevnik.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo