Sukob s Upravom /

Zaposlenici Croatia Airlinesa najavljuju štrajk usred sezone: traže 30 posto povećanja plaća

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Štrajk bi donio nesagledive štete kompaniji i državi, ističu iz Uprave CA, žaleći se na 'čin ucjene' sindikata. Trošak za svaki dan štrajka iznosio bi oko milijun kuna

2.8.2017.
8:43
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Zaposlenici nacionalne zrakoplovne tvrtke okupljeni u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa najavljuju da će stupiti u štrajk 8. kolovoza od 6.00 sati ujutro, donosi Jutarnji.hr.

Predsjednica navedene sindikalne organizacije Suzana Artuković-Vuksan namjeru štrajka priopćila je Upravi Croatia Airlinesa. "Stupamo u štrajk jer Uprava tvrtke ne želi pregovarati o novom kolektivnom ugovoru. Nemamo drugog načina da se izborimo za svoja prava", ističe Artuković-Vuksan tvrdeći da ih kompanija prisiljava da pristanu na produljenje postojećeg kolektivnog ugovora do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na drugoj strani, Uprava tvrdi da nije postojala nikakva prepreka za pregovora, a sindikat ucjenama pokušava povećati već velika prava. Štrajk nanijeti nesagledive štete kompaniji, ističe predsjednik Uprave CA Krešimir Kučko.

"Štrajk neće biti plaćen, a gubitke će snositi svi zaposlenici", kazao je Kučko za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalna organizacija, koja zastupa letačko i kabinsko osoblje te aviomehaničare, na lanjski početak pregovora o novom kolektivnom ugovoru došla je za 150 zahtjeva teških 50 milijuna kuna, što je Uprava ubrzo odbila.

Predstavnica sindikata, pak, ističe da njihovi zahtjevi nisu ultimativni i da su o njima spremni razgovarati, što druga strana odbija, ističu.

Kompanija godišnje za plaće izdvaja 168 milijuna kuna. Sindikalni zahtjevi, dakle, iznose povećanje od gotovo 30 posto.

Konkretno, Organizacija radnika Croatia Airlinesa traži povećanje plaća između 20 i 30 posto za kabinsko osoblje. Sadašnje stanje je takvo da kapetani imaju prosječnu neto plaću od 34.825 kuna, kopiloti 21.157 kuna, a stjuardese i stjuardi nešto više od 11.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzana Artuković-Vuksan tvrdi kako su spremni odustati od štrajka postigne li se do 8. kolovoza dogovor o novom kolektivnom ugovoru. A ako do štrajka dođe, uvjet za njegov prekid je potpis kolektivnog ugovora. Veliki problem za kompaniju je što bi se štrajk trebao dogoditi usred turističke sezone. Dođe li do štrajka CA će morati iznajmiti avione s posadama. Trošak toga za svaki dan štrajka iznosio bi oko milijun kuna.

Na nesagledivu štetu i za kompaniju i za državu upozorava resorni ministar Oleg Butković, koji zaziva početak pregovora o kolektivnom ugovoru na jensen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava, pak, ističe da je riječ o "činu ucjene" sindikata, donosi Jutarnji list.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo