AMBICIOZNI PLANOVI /

Žalac o korištenju sredstava iz EU fondova: 'Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje'

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Vladin cilj je do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice

5.10.2018.
13:28
Hrvoje Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac u petak je izjavila kako je Vladin cilj do kraja godine ugovoriti 60 ili više posto aktualne financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura.

Ministrica je rekla da je iskoristivost fondova EU-a od početka mandata aktualne Vlade narasla na 54 posto, s 9 posto koliko je Vlada zatekla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ubrzali smo iskorištavanje sredstava iz EU-ovih fondova, a više od 75 posto ukupne alokacije smo stavili na raspolaganje kroz natječaje. Još kasnimo, ali trčećim koracima stižemo druge zemlje članice, a i dio koji se odnosi na isplate krajnjim korisnicima raste. Ako govorimo u postotnoj vrijednosti, 450 posto minimalno u svakom operativnom programu raste ugovaranje u odnosu na protekle dvije godine".

Na pitanje o inertnosti dijela lokalne samouprave po tom pitanju, ministrica je odgovorila da "sav posao koji se radi u bilo kojem sektoru zapravo ovisi o osobi", te da zbog toga ima jedinica lokalne samouprave u kojima nema projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je kako je izmjenama zakona o regionalnom razvoju odlučeno ojačati administrativne kapacitete tih jedinica tako da u svakoj bude bar jedan pripremljeni europski projekt.

"Mislim da je to velik napredak, na tome radimo. Po nekim istraživanjima, nedostaje nam 2700 stručnjaka za te poslove na terenu, a Vlada je donijela odluku o zapošljavanju, jer ako želimo deset puta veća sredstva za to nam trebaju i ljudi", kazala je Žalac.

Plenković zadovoljan dosad ugovorenim sredstvima iz EU financijske omotnice

Premijer Andrej Plenković u petak je u Šibeniku izrazio zadovoljstvo činjenicom da je dosad ugovoreno 53 posto sredstava iz aktualne EU financijske omotnice, koja iznosi 10,7 milijardi eura. 

Premijer Andrej Plenković je na marginama konferencije "Dani regionalnog razvoja i EU fondova" u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, novinarima izjavio da se nakon pete godišnjice hrvatskog članstva u EU mogu rezimirati prva iskustva, izrazivši pritom zadovoljstvo da je u dvije godine mandata njegove Vlade, od listopada 2016. kada je zatečeno 9 posto ugovorenih sredstava, trenutno ugovoreno 53 posto iz aktualne financijske omotnice, vrijedne 10,7 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da je velik dio tih sredstava namijenjen Slavoniji, pri čemu je dosad ugovoreno 7,9 milijardi kuna.

Ustvrdio je da postupno, ne samo kroz najvidljiviji projekt ove financijske perspektive - Pelješki most -, koji će, kako je rekao, biti trajan spomenik prvih godina članstva, idu i ostali projekti - radi se na smanjivanju nejednakosti i ubrzanom razvoju svih hrvatskih županija i regija, kako bi dostigle one unutar EU koje su razvijenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je pritom da je paket zakona koji se odnosi na regionalnu politiku upravo između prvog i drugog saborskog čitanja, a podsjetio je da je u mandatu ove Vlade za regionalni razvoj izdvojeno 700 milijuna kuna. Također, naveo je i donošenje zakona o potpomognutim područjima i onaj o stambenom zbrinjavanju na tim područjima, zatim zakon o otocima, a najavio je da će uskoro ići i zakon o gradu Vukovaru.

"Mislim da partnerstvo, povjerenje i dobro poznavanje prioriteta svih dijelova Hrvatske krasi odnos intenzivne suradnje između naše Vlade, naših župana, gradonačelnika, načelnika i svih ostalih dionika korištenja europskih fondova", poručio je Plenković u izjavi novinarima.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo