čeka se odgovor ek / Žalac demantira medije: 'Nije istina da je EK odbacila zahtjeve za sufinanciranje ugradnje dizala'

Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada, te da su ugradili 9 dizala

18.4.2019.
13:26
VOYO logo

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je nakon sjednice Vlade opovrgnula tvrdnje da Europska komisija nije prihvatila poziv za sufinanciranje ugradnje dizala u zgrade, te je upozorila da su građani mogli ugradnju dizala prijaviti u sklopu projekata energetske obnove, ali to nisu učinili.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reagirajući na medijske napise o neuspješnom sufinanciranju ugradnje dizala, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a u srijedu je izvijestilo kako čeka odgovor Europske komisije na zahtjev da se u izmjene operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" uvrsti i financiranje ugradnje dizala.

Upitana je li Europska komisija odbacila prijedlog ministarstva o dizalima Žalac je odgovorila niječno i opovrgnula medijske napise koji tvrde da je projekt propao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije istina da Europska komisija to nije prihvatila, 596 višestambenih zgrada prijavilo je projekt energetske obnove i dobili su ta sredstva. U sklopu izmjene fasada mogli su prijaviti i lift, no nitko ga nije prijavio", kazala je.

Žalac ističe da je u Hrvatskoj kroz energetsku obnovu obnovljeno 775 javnih zgrada, te da su ugradili 9 dizala i 14 vertikalnih platformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnila je kako je nakon inicijative europarlamentarne zastupnice Biljane Borzan i udruga umirovljenika njezino ministarstvo obavijestilo Europsku komisiju da želi napraviti pilot natječaj ako Europska komisija to dozvoli.

"Čekamo cjeloviti odgovor i onda ćemo pristupiti ili pilotiranju ili pripremi takvog projekta za sljedeće financijsko razdoblje", kazala je Žalac istaknuvši da samostalna ugradnja dizala uz financiranje EU-a nije bila moguća ni u Hrvatskoj niti u drugim zemljama EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će prijedlog izmjena operativnog programa biti službeno upućen Europskoj komisiji tek u lipnju, pa se onda očekuje odgovor. 

Upitana može li se reći da je projekt sufinanciranja ugradnje dizala ipak propao, Žalac je odgovorila da se nije radilo o projektu nego o inicijativi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nije projekt, to je inicijativa koja se zove 'Projekt dostupnost do stana', mi smo onda bili počeli prikupljati s korisnicima informaciju kolika je potreba za izgradnjom dizala. Žao mi je da u 596 projekata energetske obnove, gdje je horizontalna mjera bila mogućnost ugradnje lifta, niti jedan lift, na žalost, nije prijavljen", kaže Žalac.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo