SLUČAJ KRAPINSKE TOPLICE / Što zakon kaže o nošenju maski? Sve je jasno propisano, a što se tiče škola ipak ima jedna 'kvaka'

Image
Foto: Marko Dimić / PIXSELL

Članku 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti jasan je o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske

18.9.2021.
12:41
Marko Dimić / PIXSELL
VOYO logo

Dok se ovih dana djelatnici osnovne škole u Krapinskim Toplicama, učenik koji ne želi nositi masku, njegovi roditelji i istomišljenici koji ga podržavaju, socijalni radnici, policija i čitava javnost međusobno mrcvare oko toga tko je upravu te krše li se hrvatski ili - prema dječakovu ocu - božji zakoni, valja pogledati što zakon doista kaže o nošenju maske.

U članku 47. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (ZZP) stoji: "Radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti iz stavka 1. ovoga članka, na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ministar može narediti posebne sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti“. Među pobrojanim mjerama izrijekom se navodi (čl. 47., stavak 2., točka 9.) i "obveza pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske“, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NA KRAJU ĆE JOŠ DIJETE ISPAŠTATI /

Odbijanje nošenja maske u školi - tko je u pravu? Pravobraniteljica poručuje: 'Roditelji trebaju znati jednu stvar...'

Image
NA KRAJU ĆE JOŠ DIJETE ISPAŠTATI /

Odbijanje nošenja maske u školi - tko je u pravu? Pravobraniteljica poručuje: 'Roditelji trebaju znati jednu stvar...'

Kazna za nepridržavanje - 500 kuna

Slijedom toga, propisana je i novčana kazna u iznosu od 500 kuna za fizičku osobu ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske. Policajci su u srijedu upred školom u Krapinskim Toplicama ispisali sedam prekršaja upravo po tom 47. članku Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru).

U Zakonu stoji i da se zaštita pučanstva od zaraznih bolesti ostvaruje obveznim mjerama za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti koje mogu biti opće, posebne, sigurnosne i ostale. Nacionalni stožer civilne zaštite, među ostalim, dosad je donosio više odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice ili medicinskih maski (zatvoreni prostori, bolnice, ustanove socijalne skrbi, javni prijevoz, a prema posljednjima i drugi prostori i okolnosti kada nije moguće da u prostor ulaze samo osobe koje posjeduju digitalnu COVID potvrdu). Međutim, treba navesti da se takve odluke nisu primjenjivale na rad odgojno-obrazovnih ustanova, točnije, mjere i upute za odgojno-obrazovne ustanove, pa tako i one o nošenju maski, donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može bez maske u razredu, ali uz suglasnost osnivača

Slobodna Dalmacija podsjeća da u preporukama za ovu školsku godinu stoji da učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj maske na nastavi u učionicama uopće ne moraju nositi. Maske su obvezne u predmetnoj nastavi, za učenike viših razreda osnovne škole ako u učionicama nije moguće održati razmak od metar i pol između osoba, a u srednjim školama razmak od dva metra. Međutim, novost je ove školske godine da čak i kada u učionicama nije osiguran takav razmak, ali je epidemiološka situacija na nekom području izrazito povoljna, maske ne moraju nositi ni učenici viših razreda osnovne škole ni srednjoškolci.

Ipak, piše Slobodna Dalmacija, postoji jedna "kvaka": odluku o nenošenju maske u tim situacijama donosi nadležni lokalni stožer ali "na prijedlog ustanove i suglasnost osnivača“. U slučaju Sinja, gdje gradonačelnik Miro Bulj i sinjski Stožer civilne zaštite preporučuju da nitko od školske djece ne nosi masku u školama, takve preporuke nemaju uporište u propisima. Naime, da bi takva odluka bila donesena potrebna je suglasnost osnivača škole, a to je Splitsko-dalmatinska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud: Nametanje obveze je nužna mjera

Ustavnom sudu već su poslani zahtjevi za ocjenom ustavnosti i pojedinih mjera, i pojedinih članaka iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (među kojima i o članku 47. te nošenju, odnosno kaznama za nenošenje maski), ali i ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite u donošenju mjera.

Ustavni sud stoji uglavnom na poziciji legitimnosti takvih odluka i djelovanja. Također, ustavni suci utvrdili su da nametanje obveze korištenja maski za lice "predstavlja nužnu mjeru poduzetu sa svrhom zaštite zdravlja cjelokupne populacije koja se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo