dan grada zagreba / Zagrepčani su zadovoljni životom u gradu, ali dio priželjkuje promjene: 'Mijenjala bih vlast'

Zagrepčani su većinom zadovoljni, no dio ipak priželjkuje promjene

31.5.2020.
19:34
VOYO logo

Grad Zagreb slavi svoj dan i blagdan zaštitnice - Majke Božje od Kamenitih vrata. Za Dan grada bila je najavljivana i probna vožnja žičarom, ali zbog koronavirusa i sporijih radova, to će biti u srpnju, a otvaranje u rujnu, baš kao i Spomenika Domovini. Zagreb je svoj dan dočekao razrušen, ali uz cijeli niz prigodnih događaja - od polaganja vijenaca, dodijele nagrada do koncerata.

Brojne nagrade

Od jutra uz glazbu je u promet pušten i drugi dio rotora na ulazu u Zagreb. Na Mirogoju su položeni vijenci, a na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i medalje Grada. Među nagrađenima je i medicinski tim koji je razdvojio sijamske blizanke, kao u vozač Čistoće koji je ranjen pokušavajući spriječiti provalu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kroz glavu su mi prošla djeca, supruga, svi. Meni je dosta bitna ova nagrada, hvala svima, zadovoljan sam'', izjavio je Josip Smiljčić, dobitnik nagrade Grada Zagreba.

Vizure su tu, no na svakom uglu gradske jezgre vide se posljedice potresa, a Zakon o obnovi u javnoj je raspravi.

''Bilo bi dobro da smo taj zakon donijeli. Sada je prilika da donesemo zakon koji će biti cjelovit, životan, realan provediv, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom'', rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Premijer ističe kako se ne može obnavljati preko noći te da će Zakon o obnovi biti jedan od prvih koje će donijeti novi saziv Sabora.

''Mislim da su interventne mjere dobro napravljene kao i plaćanje najamnina. Nakon javne rasprave usvojit ćemo kvalitetan zakon koji će omogućiti kroz svoj program mjera cjelovito obnavljanje zgrada i stanova i privatnih kuća i institucija i svih ostalih zgrada bez obzira je li riječ o zdravstvu, školstvu'', kazao je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena naljepnica

SDP smatra da bi država trebala sufinancirati 50 posto obnove, grad 30, a vlasnici nekretnina 20 posto.

''Želimo iskoristiti obnovu grada Zagreba kao zamašnjak poticaja rastu građevinskog sektora i Zagreb učiniti jednim od najljepših metropola u Europi i tako dati zamašnjak i turizmu i građevinskom sektoru'', izjavio je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Oporbena koalicija na gradsku upravu zalijepila je crvenu naljepnicu.

''Dok god je Milan Bandić u zgradi gradske uprave, ta zgrada neuporabljiva je za javni interes zbog nesposobnosti i korupcije. Dok god je Bandić i njegova klika u njoj, to će biti tako'', komentirao je zastupnik u Skupštini Zagreba Tomislav Tomašević.

Zagrepčani su uglavnom zadovoljni životom u gradu, no dio njih priželjkuje promjene.

''Ima puno dobrog i lošeg, mijenjala bi vlast Milana Bandića. Dobro je što se još drži do neke tradicije'', rekla je Blanka iz Zagreba.

''Pa do potresa je bilo dosta toga dobroga, ali nakon potresa je živi kaos. Ne zna se tko što treba raditi i gdje krenuti'', kaže Zagrepčanina Marija.

No, uz smjenu straže Kravat pukovnije barem na kratko zaborave brige.

''Bilo je odlično, prvi put smo tu i bilo je dobro'', rekao je Ivan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncert na fontanama

Danas nije samo Dan Zagreba nego i blagdan njegove zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata. Crkveni dio tog slavlja održava se na platou ispred zagrebačke katedrale, u 19 sati počet će misno slavlje koje predvodi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Bozanićem. Kada je katedrala stradala u potresu, odlomio se vrh njezina južnog tornja, a kasnije je uklonjen i vrh sjevernog tornja jer je bio oštećen.

Večeras će apostolski nuncij udijeliti i blagoslov pape Franje. Svjetovni dio slavlja bit će održan na fontanama kraj NSK u 20 sati i 30 minuta koncertom Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo