Vodimo vas u obilazak / Zagrepčani nakon 13 godina dobivaju žičaru: Prošli smo sve stanice, evo kako će izgledati vožnja!

Sviđala vam se žičara ili ne, takvu ćete gledati sigurno sljedećih 50 godina

23.1.2020.
7:00
VOYO logo

Nakon punih 13 godina Zagrepčani će uskoro ponovno moći žičarom na Sljeme. A mi, četiri mjeseca prije otvaranja, točno znamo i kako će vožnja izgledati.

Sljemenska žičara skoro pa počinje nalikovati na ovo svemirsko zdanje kakvo smo naručili. Prije 11 mjeseci prva je lopata zagrabila zemlju, a i prije te prve lopate već je žičara koštala 375 milijuna kuna. Pa kad je već imamo, neka bude takva da joj nema slične u Europi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromno zdanje bit će početna postaja, cijela u staklu, omeđena prekrasnim travnjakom, a imat će kip medvjeda i praonicu za bicikle.

Radovi su prvo počeli na početnoj donjoj postaji i zato je na tome dijelu najviše toga završeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki će dan prometovati 80 gondola, cijela mehanizacija okretišta već je postavljena, a navečer, kad se žičara zatvori, sve će odlaziti u garažu.

Garaža se nalazi na prvoj etaži, a iznad nje je još jedna etaža za urede. Postoje i dvije podzemne etaže, a tamo će biti parkirna mjesta. Njih 200 plus još 80 parkirnih mjesta na kružnom toku koji planiraju raditi od 1. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do međustanice Brestovac sav je posao oko čeličnih stupova gotov, zaštićen je teren, provedene su instalacijske trase. Stupovi koji će osiguravati gondole visoki su od šest do 38 metara.

Najviše polemike u javnosti izazvala je upravo međupostaja Brestovac. Pričalo se mjesecima o tome je li ona uopće potrebna ili je netko bacio oko na zemljište. Veliki dio zemljišta oko Brestovca pripada Dječjoj bolnici Srebrnjak pa je ona dio te zemlje morala prepustiti Gradu da se uopće postaja izgradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brestovac će biti puno manji od početne, ali isto ulazno-izlazna postaja. Nakon Brestovca vozit ćete se još 800 metara i eto vas na vrhu. Završna postaja je najdalje od završetka radova, ali nju su i posljednju počeli graditi. Međutim tvrde da će biti gotova do roka, a to je 31. svibnja.

Sviđala vam se žičara ili ne, takvu ćete gledati sigurno sljedećih 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo