NE ODUSTAJU OD STAVA / Zagrebačkoj plinari prijeti stečaj, a obrtnici traže hitna rješenja zbog cijena plina: 'Ako ne dođe do dogovora - dižemo tužbu'

Zagrebačka plinara neće isključivati obrtnike s mreže ako podmire nesporni dio računa, odnosno onaj kakav je bio za mjesec listopad – rezultat je to sastanka Uprave s predstavnicima obrtnika koji ne odustaju od podizanja kolektivne tužbe

3.2.2022.
20:35
VOYO logo

Predstavnici zagrebačkih obrtnika pred zgradom plinare su od Uprave tražili hitna rješenja za 300 do 400 posto veće račune za plin. Spomenka Krebsz, vlasnica frizerskog salona, svoj račun u cijelosti ne namjerava platiti.

"Naši kolege su u velikoj nebulozi i jako su potreseni s tim velikim računa i u strahu su što će dalje, što će s djelatnicima i kako će ostati raditi u svojim radnjama", kazala je Krebsz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretna rješenja i odgovore nisu dobili, osim onoga - za sve je kriva bivša Uprava. 

Image
'TO JE SRAMOTNO' /

Hrebak nakon priloga koji je objavio RTL: 'Plinara je poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, tužit ćemo je'

Image
'TO JE SRAMOTNO' /

Hrebak nakon priloga koji je objavio RTL: 'Plinara je poskupljenje plina prebacila na ustanove izvan Zagreba, tužit ćemo je'

"Dogovorili smo se to da oni neće isključivati obrtnicima plin onima koji ne plate, dok ne iznađemo zajedničko rješenje. Eventualno kolege mogu plaćati dio računa koji su i do sada plaćali, prije ovog povećanja, odnosno da se vratimo na nivo 10. mjeseca prošle godine", kazao je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno stanje je, kažu nam - neodrživo, pa je na stolu i dalje kolektivna tužba, ako ne dođe do dogovora u roku od 8 dana. 

"To će biti kolektivna tužba, nas obrtnika ima jako puno u Gradu Zagrebu i zajedno ćemo nastupati, pa ćemo vidjeti što će biti", kazao je Branko Stričak, potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je definitivno problem za Gradsku plinaru Zagreb – Opskrbu, koja već ima nagomilane gubitke od prošle godine", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Pa je stečaj zagrebačke plinare sve izgledniji. Gubici se broje u stotinama milijuna kuna, no točan iznos ne objavljuju ni Uprava, ni nadzor, ni regulator, ni inspekcije, ni vlasnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne treba očekivati od Vlade Republike Hrvatske gradska vlast u Zagrebu da će pokriti dug Gradske plinare Zagreb – Opskrbe", kazao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić

Da Zagrebački holding grca u dugovima, potvrdio je i novi direktor. Trenutačna zaduženost je gotovo 5 milijardi kuna, od čeka više od 1 cijelo 3 milijarde kredita dospijeva na naplatu ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš je cilj, 2022. godinu završiti s pozitivnim rezultatom i ostvariti 504 milijuna kuna dobiti, prije poreza", kazao je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković.

"Smatramo da je plan ambiciozan, ali nužno je da bude ambiciozan kako bismo preokrenuli negativne trendove koji su prisutni u zagrebačkom Holdingu zadnjih 5 godina", kazao je Tomašević.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planira se rezanje i do 30 % radnih mjesta u administraciji, a dodatnih poskupljenja za građane, osim računa za odvoz smeća, ne bi trebalo biti.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo