ZAGREBAČKI ODVJETNICI TUŽE BANDIĆA I HOLDING: / 'Hanžekoviću su dali 173.552 slučajeva, a drugima gotovo ništa'

Image
Foto: PIXSELL

Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo u zastupanje 173.

20.2.2019.
17:01
PIXSELL
VOYO logo

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je zaključio glavnu raspravu u sporu odvjetnika koji su tužili zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Grad Zagreb i Zagrebački holding za nedodjeljivanje nijednog predmeta u ugovorenom pravnom zastupanju Holdinga, a izricanje presude u tom sporu najavljeno je na ročištu zakazanom za 26. veljače.

U tužbi Odvjetničko društvo Dragičević i partneri stoji da su krajem prosinca 2015. s Gradom Zagrebom, zastupanom po gradonačelniku Bandiću, u ime Zagrebačkog holdinga zaključili ugovor o zastupanju pravnog interesa Holdinga i ovisnih trgovačkih društava, uključujući i provođenje ovrha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tvrde u tužbi, suprotno preuzetim obavezama Grad, Bandić i Holding nisu tom odvjetničkom društvu dodijelili nijedan predmet, pa je stoga u ime izmakle koristi uslijedila tužba za naknadu štete u iznosu od nešto više od 70.000 kuna.

Holding je ugovorio zastupanje s brojnim odvjetnicima, ali nije pravedno dodjeljivao predmete

Napominju i da je Holding imao potpisane ugovore o zastupanju s mnogobrojnim odvjetnicima, ali "nije pravedno niti pravilno dodjeljivao predmete", pritom se pozivajući i na izvještaj gradskih službi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navedeni izvještaj pokazuje sveopći nesrazmjer u dodjeli predmeta, pa je tako vidljivo da je za navedene poslovnice Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri preuzelo u zastupanje 173.552 predmeta, dok su ostali odvjetnici s kojima je sklopljen ugovor o zastupanju, identičnog sadržaja, preuzeli znatno manji broj predmeta, ako su uopće preuzeli ijedan", ističu odvjetnici.

Kažu i kako je na dodjelu predmeta odvjetnicima u svibnju 2016. ukazao i sadašnji predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, HDZ-ov Andrija Mikulić kojem su stručne službe gradonačelnika Bandića odgovorile kako se u ustupanju predmeta, između ostaloga, vodi i računa o "ugledu, iskustvu, stručnosti i uslužnosti odvjetnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz čega je jedino što se može zaključiti da tužitelj nije bio dovoljno 'uslužan', dok neki drugi uredi jesu, pa mu zato nije dodijeljen niti jedan jedini predmet u 2015. i 2016.", zaključuju u tužbi.

S druge strane, zastupnici tuženih u svojim su odgovorima, među inim, isticali i kako nema nijedne odredbe koja bi obvezivala Holding i Grad "na davanje točno određenog broja spisa koji bi eventualno bili raspoređeni u rad tužitelju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daljnji dokazi u sporu neće se provoditi radi mogućeg odugovlačenja, pa ni saslušanje Bandića

Po sudskom rješenju, u ovom sporu više se neće provoditi daljnji dokazi, jer su po ocjeni suda "nepotrebni za ovaj postupak te odugovlačeći", kao niti predloženo saslušanje Bandića. Tužitelju nije dodijeljen rok za očitovanje o podnesku Grada, a neće se uzimati u obzir niti danas predani isprint teksta o sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Naime, Povjerenstvo je početkom veljače kaznilo Bandića s 30.000 kuna zbog sklapanja ugovora o zastupanju Grada i gradskih poduzeća s odvjetničkim uredom Marijana Hanžekovića, jer se nalazio u odnosu ovisnosti budući da mu je odvjetničko društvo Hanžeković i partneri platilo jamstvo za izlazak na slobodu iz pritvora od 15 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jamčevini koju je pokojni Marijan Hanžeković platio kada je Bandić bio uhićen u sklopu istrage u aferi Agram.

Predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković kazala je kako je Odvjetničko društvo Hanžeković i partneri stupilo u poslovni odnos s Gradom i trgovačkim društvima u kojima Zagreb ima vlasnička i upravljačka prava, te s njima sklopilo poslove u vrijednosti od 25 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaković je pojasnila da se Bandić nakon uplate jamstva nalazio u odnosu ovisnosti prema odvjetničkom društvu i Marijanu Hanžekoviću, pa nije smio ni na koji način sudjelovati u postupku nabave odvjetničkih usluga u kojem sudjeluju Hanžeković i partneri. Posebno nije smio potpisivati odluke i sklapati ugovore s tim odvjetničkim društvom.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo