ZAGREBAČKI MUFTIJA: / Napade na ministra Hasanbegovića opasno je zvati islamofobnima

Image
Foto: PIXSELL, Luka Stanzl

Islamska zajednica u Hrvatskoj ogradila se u srijedu od stajališta glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb, Aziza ef.

17.2.2016.
22:52
PIXSELL, Luka Stanzl
VOYO logo

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović, navodi se da već tjednima traju prepucavanja putem medija o ministru kulture dr. Zlatku Hasanbegoviću, a koji je i član Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Neprimjerene i pogrešne kvalifikacije

"Ono što je u početku bila kvalifikacija političkog nadmetanja, u kojemu su izneseni vrlo oštri stavovi i kritike spram dr. Hasanbegovića, pojedini unutar Islamske zajednice u Hrvatskoj doživjeli su to kao napad na dr. Hasanbegovića na temelju njegove vjerske pripadnosti te su s tim u vezi ovo pitanje tretirali na neprimjeren način i na neprimjerenom mjestu, a iznesene su i pogrešne kvalifikacije", ističe predsjednik Mešihata ef. Hasanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako je zadaća Islamske zajednice u Hrvatskoj razvoj dobrih odnosa u društvu i poštivanje nepristrasnosti i političke neutralnosti, a Zajednica poštuje raznolikost mišljenja i osobnih političkih i inih preferencija svojih članova.

Image
MARKIĆ ZABRINUTA: /

Na ministra Hasanbegovića krenulo se islamofobično

Image
MARKIĆ ZABRINUTA: /

Na ministra Hasanbegovića krenulo se islamofobično

Osobni stav glavnog imama

Predsjednik Mešihata ef. Hasanović također podsjeća da službeno stajalište Islamske zajednice u Hrvatskoj, o nekom pitanju, može donijeti isključivo Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj ili neka druga osoba unutar Zajednice isključivo temeljem odobrenja predsjednika Mešihata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi naglašava se kako stavovi izrečeni na hutbi u petak 12. veljače u Islamskom centru Zagreb ne predstavljaju službeni stav Islamske zajednice u Hrvatskoj već osobni stav prema očitovanju glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zagreb hafiza Aziz ef. Alilija.

Također, stavovi i mišljenja koje su prenijeli mediji, a izrekli su ih pojedini članovi naše zajednice, predstavljaju njihova osobna mišljenja i nisu izneseni s naslova funkcije koju obnašaju u Zajednici, dodaje se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemiješanje u političke procese

Predsjednik Mešihata muftija Aziz ef. Hasanović ističe da se Islamska zajednica bavi isključivo pitanjima vjere i promicanjem univerzalnih vrijednosti. Baštineći dobru praksu svoga prethodnika muftije Ševke ef. Omerbašića kao i njegovo stajalište da je uplitanje vjere u sferu političkog života i obratno donosi najviše štete vjerskoj zajednici zadržavamo načelo nemiješanja u procese donošenja političkih odluka, napominje se.

"Okarakterizirati napade na dr. Hasanbegovića kao islamofobne i antiislamske je neutemeljeno i štetno, te kao takvo uvlači Zajednicu u proces politizacije i podjela što je nedopustivo. Da je kojim slučajem bilo elemenata islamofobnog ili antiislamskog pristupa problematiziranju tematike postavljenja ministra Hasanbegovića, Islamska zajednica bi se javno po tom pitanju oglasila", naglašava se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzimajući u obzir i činjenicu da unutar društva i Zajednice postoje oni koji podržavaju kao i oni koji ne podržavaju dr. Hasanbegovića, a radi se o političkom i pitanju propitivanja ideološkog usmjerenja, te imajući u vidu da se ova pitanja ne tiču vjerske zajednice kao takve, Zajednica se po ovom ne smije i neće odrediti.

Hasanbegović - ugledni član džemata

Predsjednik Mešihata u priopćenju također navodi da je ministar kulture dr. Hasanbegoviće dobro poznat zagrebačkom džematu (osnovna oragnizacijska jednica u islamu) u najpozitivnijem smislu kao izuzetna, nenametljiva, srdačna i pristupačna osoba, ali i priznati znanstvenik. Međutim, dodaje se isto tako s pogledima dr. Hasanbegovića i kvalifikacijama povijesnih događaja se ne slažu svi, kao što je to i inače slučaj kada su u pitanju mišljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno, svakom normalnom čovjeku je žao kada osjeti da se nekoga proganja i iznadprosječno tretira na negativan način. I ovdje zapravo priča bi trebala završiti kada je u pitanju odnos i poveznica dr. Hasanbegovića i Islamske zajednice u Hrvatskoj kada je u pitanju njegov trenutni status u medijskom i političkom prostoru, a koji je posljedica njegova ideološkog usmjerenja", poručuju iz Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo