'BILO JE KRŠENJA ZAKONA' / Zagrebačka policija o prosvjedu i napadu na novinare: 'Napravit će se detaljna analiza snimki. Tražimo organizatore'

'Javno smo objavili da takve događaje audio i vizualno snimamo. Napravit će se detaljna analiza snimki' ,poručili su iz zagrebačke policije

21.11.2021.
13:48
VOYO logo

U subotu je u Zagrebu održan prosvjed protiv mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa.

Zagrebačka policija održala je presicu o tom prosvjedu. O neprijavljenom okupljanju i svemu što se događalo, govorio je načelnik Sektora policije Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je na više lokacija u Zagrebu održano mirno okupljanje ili javni prosvjed koji nije bio prijavljen. Intenzivno se provode izvidi kako bi se utvrdio organizator", rekao je Posilović.

Kazao je da policija ne izlazi o brojkama koliko je prosvjednika bilo. "Kao što je poznato, policija u pravilu ne iznosi podatak o broju okupljenih građana, pogotovo kad nema organizatora, ali sveukupno je bilo okupljeno više tisuća građana, od kojih nisu svi bili u Zagrebu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VELIKI PROSVJED /

Ovako su u subotu izgledale zagrebačke ulice i Trg bana Jelačića: 'Nećemo potvrde! Nećemo potvrde!'

Image
VELIKI PROSVJED /

Ovako su u subotu izgledale zagrebačke ulice i Trg bana Jelačića: 'Nećemo potvrde! Nećemo potvrde!'

O napadu na novinare

"Možemo potvrditi i da je došlo do određenog verbalnog i tjelesnog napada na pripadnika jedne medijske kuće", rekao je Posilović.

"Javno smo objavili da takve događaje audio i vizualno snimamo. Napravit će se detaljna analiza snimki kojima raspolažemo", poručio je Posilović komentirajući napade na novinare tijekom prosvjeda. "U ovom trenutku mi nemamo saznanja, jer oni nisu prijavljeni, s tim informacijama raspolažemo iz sredstava informiranja, ali pozivamo da se prijave pa će se istražiti”, rekao je Posilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obavit će se razgovori s očevicima ukoliko se oni utvrde. Iz sredstava javnog priopćavanja imamo informacije o verbalnim napadima na nekoliko osoba iz sredstava javnog priopćavanja, no prijava za sada nema. Ako ima oštećenika, pozivamo ih da te napade prijave", rekao je.

"Nakon središnjeg dijela prosvjeda na Trgu bana Jelačića, određeni broj prosvjednika uputio se ispred zgrade HRT-a, a policijski službenici su bili na navedenoj lokaciji i spriječili bilo kakve radnje koje bi bile suprotne zakonu, uključujući i neovlaštene ulaske u prostorije HRT-a. Nije došlo do policijske intervencije”, rekao je Posilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan zašto policija nije spriječila prosvjed koji nije bio prijavljen i zbog toga je bio nezakonit, Posilović je rekao da s obzirom na to da nije bio prijavljen, nije bilo ni organizatora skupa. “Mi raspolažemo s određenim saznanjima i indicijama i u tijeku su mjere da se taj organizator ili više njih kriminalistički obradi”, rekao je.

"Govorimo o kršenju odredbi Zakona o javnom okupljanju. Osim što nemamo organizatora, nemamo ni vidljivu redarsku službu, dakle i tu se radi o prekršaju. Koristila su se i pirotehnička sredstva...", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo