DVOSTRUKI KRITERIJI /

Zagrebačka Gradska plinara Bjelovaru poslala anekse kad su cijene plina krenule rasti, u Zagrebu druga priča

Oba grada su za svoje institucije, poput knjižnica i muzeja, imala ugovorenu fiksnu cijenu. Kad je cijena plina krenula divljati, Bjelovaru stižu aneksi za skuplje cijene, a Zagrebu ne

8.2.2022.
20:45
VOYO logo

Da zagrebačka Gradska plinara ima dvostruke kriterije pokazuje najnoviji primjer. Naime, Grad Zagreb i njegove institucije imaju s Plinarom ugovorenu fiksnu cijenu plina, baš kao i bjelovarski muzej i knjižnica. No, kad su cijene krenule divljati, Plinara Bjelovaru šalje anekse ugovora na promjenjivu cijenu, a Zagrebu ne. U Bjelovaru stižu astronomski računi, dok u Zagrebu mirno spavaju. Ravnateljica bjelovarske knjižnice, Vjeruška Štivić, ravnateljica Narodne knjižnice Petar Preradović Bjelovar razočarana je jer pravila ne vrijede isto za sve.

"Naravno da to nije u redu jer očekujemo, nekako poslanje knjižnica je jednakost, jednake usluge za sve. Pa tako očekujemo u tom svijetu biznisu, dobrim suradničkim odnosima, da bude fer i pravedno za sve pod istim uvjetima", kaže. 

Plinara se četirima bjelovarskim institucijama umiljato zahvalila prošlog svibnja na ukazanom povjerenju kad je nudila fiksnu cijenu plina bez obzira na kretanje na tržištu, što je vidljivo iz dopisa. Bjelovarski muzej dogovorio je s Plinarom fiksnu cijenu. Ona im u studenom šalje aneks ugovora i traži da potpišu promjenjivu, trostruko višu cijenu. Za ravnatelja muzeja, Milana Pavlovića to nije fer.

Image
loše vijesti /

Nakon ekstremno visokih računa za plin u siječnju, u veljači stižu još veći

Image
loše vijesti /

Nakon ekstremno visokih računa za plin u siječnju, u veljači stižu još veći


"Svatko zna u kulturi da nije. Mi radimo s vrlo skromnim sredstvima i za nas ovo jedno mjesečno povišenje će utjecati na smanjenje broja programa, otkup građe, za nas je to jako puno novca", govori. 

U Zagrebu smo još u subotu postavili pitanje kako je ovo moguće. Tada su uvjeravali da njima plin nije poskupio jer su potpisali fiksnu cijenu, a u Bjelovaru varijabilnu. Prava istina je da Plinara Zagrebu uopće nije niti slala ikakve anekse, a Bjelovar ih je dobio i potpisao.

O svemu smo dakako upitali gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji kaže: "Sve ovisi o uvjetima javne nabave, s obzirom da se radi o javnim ustanovama to bi trebalo provjeriti kakvi su bili uvjeti javne nabave za ove ustanove koje govorite. I koliko znam da njima u Bjelovaru jesu potpisani aneksi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Dakle gradonačelnik zna da je Plinara drugima slala anekse unatoč ugovorenoj fiksnoj cijeni, a njima nije. Računica je tu jasna, Zagreb je prošao lišo, a knjižnica Bjelovar je za cijelu 2020. dobila 55 tisuća kuna računa za plin, dok je lani samo za studeni i prosinac na temelju potpisanog aneksa dobila dvostruko više, čak 109 tisuća kuna.

"U tom je aneksu promjenjiva cijena plina izračunava se prema jednoj formuli koja je potpuno nejasna i netransparentna što se pokazalo kasnije prema računima", pojašnjava Tomislav Žluticky-Iveković, voditelj Odjela općih administrativnih poslova muzeja i knjižnice. 

Plinara je drastične skokove cijena plina odlučila naplatiti Bjelovaru, ali ne i Zagrebu. Gradonačelnika Tomaševića tražili smo i direktora Plinare da nam sve objasni, no nisu mu dali dozvolu da danas istupi i objasni zašto Bjelovar i Zagreb za istu stvar imaju različiti tretman! Dok čekamo taj odgovor, Bjelovar sprema tužbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike