'Neizvjesnost je najgora stvar' /

Nitko se ne usudi građanima reći koliko će iduće zime računi za plin biti veći. Stručnjak za Direkt: 'Teško je izaći s cijenom'

Građane pravila tržišta i sustava najmanje zanimaju, jedino je bitno hoće li im se račun udvostručiti i kada

8.2.2022.
7:00
VOYO logo

Ministar Ćorić zaboravlja da mnogi potrošači nisu mogli izbjeći rizik jer rizik nije izbjegao njihov ospkrbljivač plinom, poput recimo zagrebačke Opskrbe koja je u probleme uvalila i zagrebačke, ali i bjelovarske poduzetnike i pravne osobe koje je prepustila mahnitanju tržišnih cijena.

S druge strane neki su opskrblljivači na vrijeme zakupili dovoljne količine plina po nižim cijenama i njihovi potrošači dobivaju znatno manje račune. Ali sad svi strahuju što će se u tom kaosu s opskrbom dogoditi građanima i domaćinstvima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U domu obitelji Novković u Preradovićevoj svako povećanje cijena umirovljenik Saša i te kako osjeti.

"Neizvjesnost je najgora stvar i nesigurnost jer može to tri puta ići gore", kaže Saša Novaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
predsjednik Nezavisnih sindikata /

Sever: 'Potreban je paket koji će uključivati rast plaća, mirovina, zamrzavanje cijena, spuštanje PDV-a, i proširenja vaučera'

Image
predsjednik Nezavisnih sindikata /

Sever: 'Potreban je paket koji će uključivati rast plaća, mirovina, zamrzavanje cijena, spuštanje PDV-a, i proširenja vaučera'

Dok su stanovi u predgrađu barem malo više spojeni na toplanu, gotovo cijeli centar Zagreba grije ili kuha na plin i zato građani iznimno strahuju.

Zagrebački restorani, kafići, crkve, bolnice, preko noći su svi u kasliću dobili šokantno veći račun, a sad i građani strahuju da im slijedi ista sudbina.

"Mi cijelo vrijeme tumačimo isto. Ako nešto što je bilo prije 17 eura, a sad je 95 ili 113, nema tog mađioničara koji može reć ostat će 17, to jednostavno nije realno", rekao je premijer Andrej Plenković.

Prevedeno. Smanjit će se porez, smanjiti naknade HEP-a i još svašta nešto i bez obzira na to sve, opet će računi biti veći. Prema prvim procjenama, cijena s dosadašnjeg godišnjeg prosjeka kućanstva od 4950 kuna skače za 78 posto iduće godine, dakle, čak i da se PDV smanji na 13 posto godišnji prosjek se penje na 7950 kuna, 3000 kuna više nego dosad. Ako se i PDV skroz ukine, novi godišnji prosjek bit će 6950 odnosno 2000 kuna više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo je teško izaći s točno fiksnom cijenom koja će to biti, ali Vlada može predvidjeti koje će mjere poduzeti", objašnjava Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Drugim riječima još uvijek nitko se ne usudi građanima reći koliko će konkretno iduće zime računi biti veći. Nisu ni svi u istom položaju jer neka kućanstva su unaprijed potpisala dugogodišnje ugovore i to je otvorilo pitanje hoće li opskrbljivači moći ugovoreno ispoštovati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što ste prodali vi morate imati kupljeno. Ne možete vi prvo prodati, a onda vam cijena u jednom danu naraste 50 posto i onda ste u problemu. Vi prije nego što prodate, tu energiju morate kupiti. To je jedini način na koji ćete spriječiti ovakve dugoročne probleme",pojasnio je Zoran Miliša, energetski stručnjak.

"Drugim riječima s ovom novom cijenom prirodnog plina bez obzira kakva će ona biti i bez obzira na smanjenje PDV-a opskrbljivači će biti nezadovoljni", tvrdi energetski stručnjak Igor Grozdanić.

Da pojednostavimo, oni će morati građanima isporučiti jeftinije plin nego što su ga kupili i na taj način će propasti.

Ili će uskočiti država i pokriti gubitke. Samo to se nitko još ne usudi otvoreno reći jer bi se tako doveo u pitanje cijeli plinski sustav temeljen na slobodnom tržištu. Građane pravila tržišta i sustava najmanje zanimaju, jedino je bitno hoće li im se račun udvostručiti i kada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo