DIVLJANJE CIJENA /

Raste cijena nafte pa je Vlada ponovno reagirala. Zamrznula je cijene dizela i benzina kako ne bi skočile iznad 12 kuna

Osim cijena goriva, nezaustavljivo rastu i cijene plina

7.2.2022.
20:00
VOYO logo

Vlada ima kratkoročno rješenje za gorivo, ali ne i za plin. Da, divljanju cijena energenta nema kraja. Poduzetnicima, ali i dijelu državnih ustanova račun za siječanj mogao bi biti i do 50 posto veći u odnosu na prosinac koji ih je ionako već šokirao!

Raste i cijena nafte pa je Vlada ponovno reagirala. No, slaba je to utjeha zbog sve skupljeg života. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme jeftine vožnje davno je prošlo. Gorivo je postalo nužni luksuz!

"Natočiti moramo, vozit se moramo, je l' to 50, 100, 200 ili 500 – tko kad ima mora staviti", kaže Zdravko Iveković iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pazim, manje se vozim i što drugo da radim", rekao je Zagrepčanin Bruno Gonzi.

Image
puno vrućih tema /

Premijer Plenković najavio trenutno zamrzavanje cijene goriva, a o plagijatu kune na euru kaže: 'Neugodnost koja nije trebala'

Image
puno vrućih tema /

Premijer Plenković najavio trenutno zamrzavanje cijene goriva, a o plagijatu kune na euru kaže: 'Neugodnost koja nije trebala'

Divljanje cijena "crnog zlata" ponovno će zaustaviti država. Benzin se zamrzavaju na 11.37 kuna, a dizel na 11.29 kuna.

"Cijene variraju, imaju različite elemente. U Hrvatskoj je ona takva. Ako distributeri imaju prostora da još spuste cijene, ja sam za", kazao je Andrej Plenković.

Mač je to, uvjeravaju stručnjaci s dvije oštrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada uredba prestane sa svojim djelovanjem jednostavno će oni morati nadoknaditi prihode koji su izgubili. Prihode će nadoknaditi tako da će povisiti trošarine", objašnjava Tin Bašić, vlasnik portala cijenegorina.info.

Država na litru goriva uzima 6 kuna i 64 lipe, 1 kuna i 44 lipe idu distributeru, a 3 kune i 28 lipa je sama cijena litre goriva. Što znači da država na tanku goriva od 50 litara kroz trošarine uzme 332 kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su one u prosjeku svega onoga što postoji na razini EU. Nisu one ništa drukčije nego što su drugdje", kaže Plenković.

Cijena nafte na svjetskom tržištu porasla je na najvišu razinu u posljednjih 7 godina.

"Od tada do danas Hrvati plaćaju spremnik od 50 litara goriva, benzina konkretno 35 kuna više, dok je cijena spremnika dizela od 50 litara 65 kuna viša nego 2014. godine", kaže Bašić.

Osim cijena goriva, nezaustavljivo rastu i cijene plina. Račun za siječanj poduzetnicima, ali i državnim ustanovama po svemu sudeći bit će još veći od onoga za prosinac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovakav šok nitko nije očekivao, nije se mogao predvidjeti, da se mogao ja sam uvjeren da bi mnogi izbjegli rizik, nije se izbjegao i to je jednostavno oni koji su kreirali ugovore trebaju to podnijeti", rekao je ministar Tomislav Ćorić.

"Po mojem izračunu na osnovu cijena na burzi koje su bile u 12. mjesecu, na osnovu kojih se izračunava cijena za 1. mjesec cijene bi mogle porasti za kategoriju poduzetništvo i do 50 posto, ne samo 30", kaže Zoran Miliša, energetski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enormno visoke račune za bolnice, kazališta, domove za djecu, ali i sve ostale državne ustanove koje nisu ugovorile fiksnu cijenu platit ćemo mi porezni obveznici.

"187 milijuna kuna je bio izvorni ugovor bez PDV-a, dakle ako je točna ova teza o 30-postotnom povećanju to je 55-56 milijuna kuna više", rekao je Ćorić.

Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu trebao bi biti predstavljen do kraja veljače. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo