STIŽE NOVI ZAKON / Zagreb svijetli tri puta jače od Beča: 'Moramo zamračiti da bismo spavali. Kao da je rat'

Početkom idućeg mjeseca kada na snagu stupa novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja

17.3.2019.
8:00
VOYO logo

Jeste li znali da, primjerice Zagreb, noću svijetli tri puta jače nego Beč. To bi se trebalo promijeniti početkom idućeg mjeseca kada na snagu stupa novi Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. 

Osim javne rasvjete koja emitira prekomjernu količinu svjetla problem stvara i sve veći broj reklama koje građanima noću ne daju mira i kradu san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska rasvjeta u kombinaciji s desecima svjetlećih reklama - vizualno atraktivnih, ali i potencijalno opasnih. U blizini zagrebačkog autobusnog kolodvora obasjavaju ulice, ali i stanove pa stanari ovog nebodera noću kao da su u noćnom klubu. Bruno Dušanek živi na 14. katu.

"Kao da je ratno stanje"

"Moraju se po noći imati škure zatvorene i zatvorene zavjese jer u suptotnom je cijela soba svijetli. Stalno blinka i ako nisu škure spuštene mijenja se svjetlo u prostoriji i za pozornost je teško", kaže Dušanek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti problem muči i njegove susjede. "Užasno mi smetaju. Prva stvar svjetlosno oštećenje, a drugo mislim da su opasne i za promet. Meni osobno smetaju jer se moramo zamračiti kao da je ratno stanje da bi mogli spavati. To nije konstatno svjetlo, ono se stalno mijenja", kazala je Zagrepčanka Ivanka Ljubić

Mijenja se s prvim danom idućeg mjeseca i zakonski okvir pa će se s problemima ulične rasvjete baviti i komunalno redarstvo, a novi zakon bi trebao donijeti i nova pravila o svjetlećim reklamama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su displeji koji se postavljaju na neke niže zgrade i posteri s kojih svijetli neko svjetlo. Ti proizvodi nisu nikad bili opisani ni jednim zakonskim aktom ili normom. Oni su jedan bum koji sada treba osujetiti i ograničiti", rekao je Ranko Skansi iz Hrvatskog društva za rasvjetu.

Tri puta veća potrošnja nego u Njemačkoj

Svjetlećih reklama  i javne rasvjete je previše. Smatraju u Udruzi za zaštitu noćnog neba koji nisu potpuno  zadovoljni novim zakonom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod nas je potrošnja za javnu rasvjetu čak nekoliko puta veća nego u jednoj razvijenoj Njemačkoj. Znači, tri puta je veća potrošnja po glavi stanovnika u Njemačkoj. Ljudi moraju biti svjesni da im svjetlost koja im ulazi u sobe šteti za zdravlje", rekao je Boris Štromar, dopredsjednik Udruge za zaštitu noćnog neba.

Tako glavni grad Hrvatske svijetli tri puta jače nego Beč, objavio je Rudarsko-naftno-geološki fakultet. "Ja nisam stručnjak za iluminaciju i svjetlost, očito vi imate neke druge informacije, morat ćemo to provjeriti", kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su stanari problem trebali prijavljivati Ministarstvu zaštite okoliša, ali većih sankcija nije bilo osim ako se građani nisu odlučili na pravnu bitku. Dušanek je rekao da od novog Zakona očekuje da se maknu reklame. 

"Pretpostavljam da bi bilo dobro da postoje neke regulacije kao što postoje za zvuk", kaže Dušanek. Iz Ministarstva zaštite okoliša kažu da su u posljednjih šest godina imali 55 prijava u kojima su se građani žalili na rasvjetu i reklame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo