Priče iz povijesti /

Zagreb skriva mnoge tajne: Tko se penje pijanim, a tko vještičjim stubama?

Zagreb skriva mnoge tajne: Tko se penje pijanim, a tko 'vještičjim štengama'?

27.7.2019.
16:47
VOYO logo

Vještičje stube ili pak pijane, a tu su još i strme, najdulje i najkraće. Grad Zagreb skriva mnoge tajne. 

Jedna od njih je i priča o zagrebačkim stubama. Nekada davno spojile su Donji i Gornji grad, a svaki korak po njima danas piše zanimljivu povijest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučite li se za šetnju prečacima grada Zagreba, propješačit ćete više od 1000 stuba, a najviše ih je na Gornjem gradu. 

Stari Zagrepčani Kapucinske stube zovu "vještičjim štengama". Legenda kaže da su se u kasnim noćnim satima ovdje okupljale "coprnice". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedne od glavnih stuba staroga Gradeca su i Felbingerove stube, ujedno i najstrmije u Zagrebu. Zovu ih i "pijane stube" jer upitno je želite li baš po njima hodati ako ste nešto popili.  

"Bilo je naporno, jako je vruće", zadihano će Dominique iz Francuske koja se usudila ići 'pijanim stubama'.

"Bartol Felbinger vezan je uz stube koje nose njegovo ime jer je živio u blizini stuba. U Zagreb je došao 1809. iz Češke, školovao se u Beču te je u Zagrebu djelovao sve do smrti 1871. godine. Najpoznatiji je zagrebački graditelj iz prve polovice 19. stoljeća", kazao je povjesničar Marin Lipovac.

Uske, zavojite i najuže stube u gradu ime pak duguju Grguru Tepečiću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Grgur Tepečić bio je građanin s početka 19. stoljeća, živio je na Gradecu i po zanimanju je bio uzdar. On je bio dio gradske oligarhije, ali nije bio zadovoljan položajem pa je podigao pobunu, i navodno je četiri godine vladao gradom, kao neki zagrebački Periklo. Međutim to nije bilo baš tako, došlo je kasnije do pobune koju je podigao i poginuo, ali je kasnije ustanovljeno da ipak ni to nije bilo tako", priča Lipovac.

U 19. stoljeću, život se u Zagrebu seli s Gradeca u Donji grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brdo Grič na kojem se nalazi Gornji grad je vrlo strmo i nije bilo moguće napraviti ulice koje bi vodile prema Gornjem gradu, imamo samo dvije prilazne ceste, Mesničku i Radićevu", rekao je Lipovac.

Pa su se gradile stube - poznate Tomićeve kraj uspinjače, svojedobno su bile najprometnije. Jedino su one spajale Ilicu s Gradecom. 

Mnoge nismo stigli nabrojiti, ali sigurno možemo reći da kada se popnete po njima, imat ćete jedan od najljepših pogleda na Zagreb. 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo