ZAGREB SE PRIPREMA ZA KORONAVIRUS: / Karantena je spremna: 'Pacijent dolazi dizalom na balkon te onda u ovu sobu'

Image
Foto: Ilustracija: Shutterstock

U Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' karantena je spremna za hospitalizaciju oboljelih koronavirusom

29.1.2020.
19:31
Ilustracija: Shutterstock
VOYO logo

I dok se koronavirus polako širi svijetom, na Odjelu za striktne izolacije infektoloških bolesnika u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” srećom nema nikoga. Karantena je spremna za eventualnu hospitalizaciju zaraženih, svi su u stanju pripravnosti, a pripreme se još uvijek odvijaju, tako da neke sestre vježbaju odijevanje u zaštitnu opremu kako bi bile potpuno zaštićene, piše Jutarnji list.

"Na sebi imamo mantil od viral-barijera, posebne FFP3 maske, jednokratne zaštitne naočale, duple rukavice te pokrivala za glavu i stopala. Ne smijemo imati šminku, nikakav nakit, mobitele ili satove. Ne smije se vidjeti ni kosa ispod pokrivača za glavu, a lice mora biti čisto, obrijano", objasnila je magistrica sestrinstva Marica Trogrlić za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U karanteni trenutno nema nikoga, dva kreveta su spremna, tu je prostroji s toaletom i izlaz na balkon. Ono što je neobično su detalji poput jednokratnih plahta i pidžama, na zidu se naalazi audio i video nadzor za 24 satno praćenje pacijenata.

Image
SUMNJA NA KORONAVIRUS U GRAZU: /

Dvije žene završile u bolnici; 'Svi smo dobro pripremljeni na tu opciju'

Image
SUMNJA NA KORONAVIRUS U GRAZU: /

Dvije žene završile u bolnici; 'Svi smo dobro pripremljeni na tu opciju'

Pristup isključivo balkonom

Prema jednom detalju ipak je ova soba posebna, a to je način na koji joj se pristupa kada se smjesti zaraženi pacijent. Vrata s odjela se zatvaraju, a sobi se pristupa isključivo putem balkona. "Pacijent dolazi dizalom na balkon te onda u ovu sobu. Nakon toga liječnici i sestre više ne ulaze s odjela, nego s balkonske strane, i to u punoj zaštitnoj opremi", objasnila je za Jutarnji list Troglić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulazu u karantenu piše da se u nju ulazi potpuno spreman, s podmirenim fiziološkim potrebama, svom potrebnom opremom te bez ikakvih vrijednih predmeta. Pripreme za ulazak traju deset do 15 minuta, a procedura za izlazak još dulje. Nakon toga sva zaštitna oprema baca se u infektivni otpad, detaljno se pere lice. U slučaju težih oblika zaraze, kao što je ebola, medicinsko osoblje mora se i istuširati.

"Kad je riječ o koronavirusu, ne moramo se tuširati nakon izlaska iz karantene. Jednako tako, nakon što pacijenti napuste sobu, ona se sterilizira uobičajenim dezinfekcijskim sredstvima", kaže specijalist infektolog dr. sc. Neven Papić te dodaje da su spremni za 14 pacijenata koji se mogu smjestiti u prostoru ove bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo