SEIZMOLOG: 'NIŠTA NEOBIČNO' / Nižu se komentari građana nakon potresa u Zagrebu: 'Noge su mi se odsjekle, grozan osjećaj. Opet se strahovi vraćaju'

Image
Foto: Pixsell/ Sanjin Strukic

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je u subotu da je epicentar potresa od 2,9 prema Richteru, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete

14.1.2023.
10:54
Pixsell/ Sanjin Strukic
VOYO logo

Zagrepčane je, nakon dugo vremena, u subotu oko 10 sati i 4 minute zaljuljao potres i mnogi su osjetili kako im se tlo pod nogama miče. Seizmološka služba zabilježila je da se radi o potresu jačine 2,9 prema Richteru. Osim Zagrepčana, potres su mogli osjetiti svi oni koji žive u sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj.

'Tutnjava i udar'

"Čučerje je jako zatreslo", samo je jedan od komentara na EMSC aplikaciji koja javlja da je epicentar potresa bio 10 km od Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Noge su mi se odsjekle, grozan osjećaj", piše stanovnik iz okolice Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, 14. siječnja 2023. godine u 10 sati i 4 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su slab potres s epicentrom kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III - IV stupnja EMS", napisali su na stranici Seizmološke službe.

Image
'NE OPET' /

Trese se tlo! Potres jačine 2,9 Richtera pogodio Zagreb i okolicu: 'Zatreslo mi je cijeli stan'

Image
'NE OPET' /

Trese se tlo! Potres jačine 2,9 Richtera pogodio Zagreb i okolicu: 'Zatreslo mi je cijeli stan'

Čitatelji Net.hr-a podijelili dojmove

"Bome je lijepo zaljuljalo par sekundi", "Zatreslo mi je cijeli stan", "Ne opet", napisali su naši čitatelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam mislila da mi se vrti u glavi", komentirala je jedna čitateljica, a druga je dodala: "Baš je zatreslo. A taman sam pomislila kako je lijepo i bezbrižno".

"Tutnjava i udar, Zagreb zapad", "Baš je bilo neugodno", "Sesvete, jak zvuk i udar", "Jako u Dubravi", "Opet se strahovi vraćaju", nizali su se komentari naših čitatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Seizmolog: 'Potres nije izazvao nikakve štete'

Seizmolog Seizmološke službe RH Krešimir Kuk izjavio je u subotu da je epicentar potresa od 2,9 prema Richteru, koji se osjetio na širem zagrebačkom području, bio kod Markovog polja, a osim što se široko manifestirao i zabrinuo građane, nije izazvao nikakve štete.

"U 10 sati i četiri minute zabilježili smo slab potres na zagrebačkom području. Epicentar je bio kod Markovog polja, magnituda 2,9 prema Richteru, intenzitet u epicentru III. do IV. stupnja Europske makroseizmičke ljestvice (EMS)", rekao je Hini Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potres se osjetio na širem zagrebačkom području, ali radilo se o slabom potresu, pa osim što se široko manifestirao nije izazvao nikakve štete, dodao je. 

Kuk kaže da je i najnoviji potres povezan s jakim potresom koji je pogodio Zagreb prije gotovo tri godine. U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Serija aktivnosti je počela s jakim potresom 2020. godine. Od tada je trajala godinu i pol do dvije godine malo izraženije, a nakon toga su potresi postali rjeđi i slabiji", ističe Kuk. 

Prognoza potresa nije moguća

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana bio jedan još slabiji potres, koji se osjetio u užem epicentralnom području, no to je aktivnost na zagrebačkom području koja se nije potpuno i trenutno ugasila.  Na svakom epicentralnom području gdje se dogodi jači potres, duže vrijeme se bilježe slabiji naknadni potresi, ali ne može se znati hoće li se i gdje dogoditi neki novi potres. Prognoza potresa nije moguća, poručio je Kuk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), koji je prvi objavio podatke o jutrošnjem potresu, izvijestili su da su Zagrepčani oborili rekord po broju dojava za potres.

EMSC je primio 5500 dojava u roku pet minuta nakon potresa. Za ovu jačinu potresa, to je rekord, piše EMSC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo