KATASTROFALNE BROJKE / Zagreb pet puta razvijeniji od svih pet slavonskih županija: je li politička elita svjesna kako živi sirotinja?

Svaki peti Slavonac živi na rubu siromaštva, pokazalo je istraživanje Centra za mirovne studije. Siromaštvo je sve veći problem, a mnogi ljudi žive u katastrofalnim uvjetima

24.10.2016.
19:05
VOYO logo

Jedna stara poslovica - da svi jedemo sarmu, no neki jedu meso, drugi pak kupus, u Hrvatskoj je nažalost istinita. Igrom brojki dobiva se da je Zagreb čak pet puta razvijeniji od slavonskih županija.

"Možemo reći da grad Zagreb i bar tri - četiri županije su 10, dok je sve ostalo između 2 i 5. Dakle jako loše", kaže Maja Pleić iz Centra za mirovne studije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se Hrvatska neravnomjerno razvija pokazalo je opsežno istraživanje Centra za mirovne studije koje se baziralo na nekoliko različitih parametara, a između ostaloga uključuje kupovnu moć te visinu plaća i mirovina. U Zagrebu u vrtić ide 92 posto djece dok je u drugim dijelovima Hrvatske statistika poražavajuća. 

"U Brodsko-posavskoj županiji samo 22 posto djece između 3 i 5 godina idu u vrtić. Kada pogledamo nezaposlenost, ona iznosi 10 posto u Zagrebu u 2015. godini, a 36 posto u Osječko-baranjskoj županiji i čak 44 posto u Virovitičkoj", dodaje Pleić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među sedam najnerazvijenijih dijelova Hrvatske svih je pet županija iz Slavonije i Baranje gdje je svaki peti stanovnik ispod praga siromaštva. Traže se konkretni uzroci problema.

"Ja vjerujem da su krive politike. To je uvijek tako. Jer neka područja naprosto imaju tu predispoziciju blizine zapadne granice, kojekakve druge prirodne resurse", smatra dogradonačelnik Osijeka Vladimir Ham

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u društvu, u klijentelizmu, korupciji, diskriminaciji", poručuje pak Pleić. 

Nerjetko je floskula da je u obrazovanju spas, ali čini se da je za Slavoniju i to prekasno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obrazujemo kadrove za odlazak. Dakle jasna je stvar da drugdje posla ima. Mi imamo sjajno sveučilište koje obrazuje sjajne kadrove, ali za sve te kadrove ovdje u ovom trenutku nema posla", kaže Ham.

Pa mladost odlazi i to sa kartama u jednom smijeru, a Slavoniji ostaje starost stanovništva.  "Mi na samom vrhu, odnosno iznad prosjeka Hrvatske", kaže koordinatorica projekta "Geometar nejednakosti" Mirjana Herceg

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje problema traži se u stvaranju Fonda solidarnosti u koji bi bogati dijelovi Hrvatske uplaćivali za razvoj siromašnima. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo