stanarine će rasti? / Zagreb očekuje najezdu EU birokrata: Pronaći povoljan stan bit će nemoguća misija

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uz glavni grad, osjetnu posjećenost mogla bi osjetiti i Rijeka koja je Europska prijestolnica kulture

2.12.2019.
17:13
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, a to znači da ćemo dobiti nove goste. Zagreb će morati negdje smjestiti više desetaka tisuća europskih diplomata i činovnika u okviru tih šest mjeseci. 

Procjene su da će doći oko 25 do 30 tisuća ljudi. Naravno, neće doći svi odjednom niti će boraviti svi u Hrvatskoj čitavo to vrijeme. Uz glavni grad, osjetnu posjećenost mogla bi osjetiti i Rijeka koja je Europska prijestolnica kulture. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb ima tek 24 hotela u rangu četiri do pet zvjezdica. Za usporedbu, Bukurešt i Sofija koje su prethodno predsjedavale imaju 98, odnosno 42 hotela. Tu će veliku ulogu imati iznajmljvači stanova. 

Danas se mnogo stanova iznajmljuje turistima te je i to jedan od razloga koji je izazvao značajan porast cijena najma

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od približno nas tri i pol tisuće registriranih, tu je možda desetak tisuća ležajeva. I smatram da će veliki dio tih kapaciteta spremno odgovoriti na potražnju eurobirokrata", rekao je Zoran Dragun, administrator udruge privatnih iznajmljivača Zagreb za Deutsche Welle.

Veća potražnja mogla bi se odraziti i na sada visoke troškove

Napomenuo je i kako nastoje "smanjiti ovisnost o internetskim servisima za booking jer ih puno koštaju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče prigode za koju pitate, bit ćemo spremni ugostiti strane diplomate u našim apartmanima, nema dvojbe. Još nema egzaktnih pokazatelja kolika bi mogla biti potražnja u našem dijelu sektora, no nema ni bojazni. Trenutno smo fokusirani na Advent, pa ćemo zatim bez problema prijeći na druge zahtjeve", objasnio je Dragun. 

No, ljudi koji žive u najmu boje se kako bi se veća potražnja u vrijeme predsjedanja EU-om mogla odraziti na njihove i sada visoke troškove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepredvidljivost kretanja na tržištu je ionako najveći problem, jer kod nas nitko ne upravlja tim promjenama. Mi nemamo javnih politika stanovanja", kazao je Nedjeljko Marković, predsjednik socijalne udruge Pragma koja se bavi problemima podstanarstva. 

"Presdsjedanje EU-om bit će zloupotrebljeno na štetu slabijih"

On govori da brojni vlasnici stanova planiraju orijentaciju prema EU-diplomatima. Jer, udruga je dobila informacije od niza podstanara kojima je već najavljen otkaz najma. Štoviše, očekuje se da će cijene koje će vrijediti kroz narednih pola godine i kasnije ostati na višoj razini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako banke drže 15 do 20 tisuća neprodanih stanova u Zagrebu čime održavaju visoku cijenu nekretnina. 

"Kod nas će i predsjedanje EU-om biti zloupotrijebljeno na štetu slabijih. Već dugo bilježimo rast cijene podstanarstva od barem pet posto godišnje, pa naše analize pokazuju da je npr. prosječan dvosobni stan na Trešnjevci poskupio, u odnosu na prošlo desetljeće, s 250 na 400 do 450 eura mjesečno. Plaće nisu porasle u tom postotku, a poskupjele su i režije", kazao je Marković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu postoji i problem same kvalitete stanovanja, odnosno kulture stanovanja

"Što se tiče podstanara koji u takvim prilikama izvlače deblji kraj, to je slučaj u svim turističkim sredinama u RH, a tako je sad u Zagrebu. Recimo, u Dubrovniku imate studente s hrvatskim državljanstvom koji stanuju u Trebinju, jer im je tamo puno jeftinije", kazao je direktor zagrebačkog Instituta za turizam Damir Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo