'Zagreb je najštedljiviji grad u Hrvatskoj'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić "sa zadovoljstvom" je danas izvijestio javnost kako je Zagreb najštedljiviji grad u Hrvatskoj. A štednju je gradonačelnik poistovjetio s otkazima.

7.11.2012.
14:30
VOYO logo

"Jedino je Grad Zagreb smanjio broj zaposlenih u tijelima, dok je na svim ostalim razinama (županije, gradovi i općine), došlo do povećanja", stoji u Bandićevom priopćenju u kojem se poziva na Newsletter Instituta za javne financije autora Josipa Franića.

Tako se navodi kako je Zagreb u razdoblju od 2007. do 2011. smanjio broj zaposlenih u gradskim uredima, zavodima i službama za 2,1 posto, dok je broj zaposlenih u dječjim vrtićima, domovima zdravlja, knjižnicama narastao za 5,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zagreb i u krizi želi, mora biti i jest razvojni primjer Republike Hrvatske koja je na pragu ulaska u Europsku uniju. Glavni grad Zagreb ima svoju razvojnu filozofiju i strategiju od koje ne odstupa ni u ovim teškim recesijskim vremenima, zadržavajući svoju razvojnu autonomiju i kreativnost te položaj grada lidera, ne samo Hrvatske nego i šire regije", zaključuje se u Bandićevom priopćenju o najštedljivijem gradu u Hrvatskoj.

Franić, međutim, u svome newsletteru nije iskoristio ovaj Bandićev pridjev govoreći o Zagrebu. Dapače, on ističe sljedeće: "Pri padu proračunskih prihoda potrebno je smanjivati ukupne rashode, a najmanje je poželjno povećavati broj zaposlenih. S druge strane, smanjivanje broja zaposlenih uzrokuje dodatni porast nezaposlenosti i pogoršava socijalnu situaciju unutar zajednice, ionako narušenu krizom. (...) najveće su uštede ostvarene upravo smanjenjem ili zamrzavanjem plaća i skraćivanjem radnog tjedna", stoji u Franićevom radu pod nazivom "Zapošljavanje na lokalnoj razini u Republici Hrvatskoj tijekom gospodarske krize".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, to da je Zagreb najštedljiviji grad, čista je Bandićeva konstrukcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo