Zagreb 'izgubio' u ekološkoj održivosti metropola

Siemens je objavio studiju o ekološkoj održivosti europskih gradova, u kojoj je analizirano 30 europskih metropola.

17.5.2010.
16:25
VOYO logo

Kopenhagen je europski grad u kojemu se najviše poštuju ekološke norme. Slijede ga Stockholm, Oslo, Beč i Amsterdam, piše Business.hr.

Osim analize postignuća tih gradova u području zaštite okoliša i klimatskih uvjeta, indeks europskih ekoloških gradova razlike među gradovima čini transparentnima. U indeksu zelenih gradova Europe Zagreb u ukupnom poretku zauzima 26. mjesto ljestvice, s ukupnim brojem bodova 42,36 od mogućih 100. Ispred nas su, na 24. mjestu Prag i i Istanbul na 25. mjestu, a iza nas se nalaze Beograd (27. mjesto) i Bukurešt (28. mjesto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji rezultat Zagreb ima u kategoriji prometa, gdje zauzima 19. mjesto zajedno s Parizom, Vilniusom i Kijevom, te u kategoriji energije gdje zauzima 20. mjesto.

Najmanju emisiju CO2 ima Oslo, a najbolje energetski izolirane zgrade Berlin i Stockholm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandinavski gradovi su na vrhu liste, što ne čudi jer je u tom dijelu Europe zaštita okoliša među prioritetima društva, a imućne zemlje znatna sredstva ulažu u ekološku održivost. Znatna se sredstva ulažu u uštedu energije u građevini, povećanju javnog prometa i izgradnji obnovljivih izvora energije.

Od istočnoeuropskih gradova najbolji je Vilnius, glavni grad Litve, koji se pozicionirao na 13. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo