promocija, a ne zarada / Zagreb ima novu atrakciju - uličnu umjetnost: turistima se nudi obilazak najljepših grafita za jednu kunu!

Zagreb ima novu turističku atrakciju - uličnu umjetnost. Oslikanih zidova sve je više, pa se turistima sada nudi obilazak najljepših grafita - i to za jednu kunu. Dosta jeftino, posebno ako se zna da je jedan zagrebački grafit ubrojen među deset najljepših na svijetu

29.8.2016.
21:56
VOYO logo

Izraz bunta, komunikacija s okolinom, umjetnost ili sve navedeno? Grafiterstvo ili Street art sada je dio turističke ponude Zagreba. 

"U zadnjih par godina Zagreb ima dosta novih radova koji su jako dobri i jednostavno smo htjeli napraviti promociju tih Street art djela i pokazati turistima što im stvarno imamo za pokazati", kazao je Vedran Knežević, Zagrebee tours.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja turističkog obilaska je promocija, a ne zarada, stoga je cijena ture simboličnih jednu kunu. Autori su i strani i domaći, pa je tako veliki plavi kit na Gradecu djelo Francuza Etiena.

!On je jako poznat u tim krugovima i mural je čak proglašen na jednom festivalu u Montrealu kao jedan od top deset murala na svijetu", dodaje Velimir Knežević, Zagrebee tours.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oslikavanje zidova zapravo je ilegalna umjetnička forma, u Zagrebu ozbiljno zaživjela prije 30-ak godina na najpoznatijem oslikanom zidu na Branimirovoj. Njihovo oslikavanje, kaže ulični umjetnik Bare veliki je gušt.

"Sve što radim, uglavnom radim na nekakvim zapuštenim stvarima, tak da nemam problema ni sa policijom ni sastanarima, vide da sam dosao sa kantom boje i uredit taj zid a ne zašarati ga. Ima ljudi, kolega ili kako da ih nazovem koji uglavnom crtaju samo takve stvari jer vole raditi u ilegali, crtaju vlakove ili krovove zgrada, svatko ima svoj izbor", kaže Boris Bare, ulični umjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov kolega, poznati zagrebački ulični umjetnik Lunar kaže da to svakako nije umjetnost za konzervativce.

"Grafiti su zapravo, mogu biti shvaćeni kao nešto izuzetno vrijedno ili kao atak na društvo, ovisi jel im pristupa netko tko je sterilna osoba, ograničenih svjetonazora ili netko tko je vedar, veseo, obrazovan i optimističan prema svijetu, koji gleda svijet u bojama", dodaje Slaven Kosanović-Lunar, ulični umjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook

(Foto: Facebook)

A organizatori Street art ture, zajedno s Baretom, zapušteni "parkić narkić" u centru Zagreba pretvorili su u turističku atrakciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crtanjem ko klinac radili smo gluposti i šarali po svemu,, možda sad vraćam dug gradu i obnavljam", dodaje Bare.

"U ovom konkretnom slučaju se radi o zidu gdje cura i ja često šećemo psa, to je bio zapušteni, zašarani zid. Pitao sma dozvolu predstavnika stanara i na svaki slobodan trenutak i kad imam gosta nekog, dođemo tu i radimo mic po mic. Na taj način se prostor oplemenjuje", poručuje Lunar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ponekad i uništava. Mnoge gradske fasade fasovale su bez ikakvog plana i smisla. No, svatko se izražava na svojoj civilizacijskoj razini, primjećuje Lunar, kako klinac sa sprejem tako i vrhunski političar. Dok je uočljiva jasna razlika - dobro je. 

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo