ZANIMLJIVA INICIJATIVA /

Zagreb domaćin prvog festivala bez plastike: 'Nema čaša, slamki, limenki, borimo se protiv otpada'

'Svi skupa moramo raditi da bismo se riješili problema koji predstavlja plastika'

24.4.2019.
22:43
VOYO logo

Plastika postaje sve veći problem, a najviše plastika za jednokratnu upotrebu, kao čaše, tanjuri, pribor za jelo, slamke, štapići za uši, pa će do 2021. u cijeloj Europskoj uniji morati prestati ne samo upotreba nego i proizvodnja takvog plastičnog pribora. I kako onda organizirati neku roštiljadu, vrtnu zabavu, ili neki glazbeni festival, iz čega ćemo piti pivo, jesti ćevape?

Vidjeti sutra ćemo to već na Welcome Spring festivalu, koji će se idućih deset dana održati na Trgu Josipa Juraja Štrosmajera u Zagrebu. Bit će tu koncerata, performansa, zabave svake vrste, a pit će se i jesti iz futurističkih drvenih bukara, biorazgradivih čaša, tanjura i slamki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo, bukare i sav taj biorazgradivi pribor za jelo i pilo odmah je stiglo u Direkt, a stigla je i gospođa Ana Rosandić iz slavonskobrodske Udruge "Priroda za sve", koja i organizira ovaj Welcome Spring biorazgradivi festival u Zagrebu. Ujedno je i objasnila otkud dolaze pristigle bukare.

"Bukare su iz Nove Gradiške, a radio ih je naš vjerni stolar Ivan. Kad smo došli na ovu ideju, rekao je da ga nitko u 40 godina to nitko nije tražio. Na kraju smo ga zapravo nagovorili da otvori svoju firmu", kazala je uz smijeh Ana Rosandić i navela kako je njena ideja zaživjela:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Željeli smo ih vratiti i pripremiti za budućnost, kako bi dobile na vrijednosti. Rade se od šećerne trske i kukuruznogškroba pa se kroz par mjeseci razgrade, a rade ih Nijemci."

Festival je prvi takve vrste u Hrvatskoj, a osim biorazgradivog pribora, cilj mu je na još nekoliko načina smanjiti količinu otpada, bočica, limenki...

"Potaknut je odlukom Europskog parlamenta, ali posljednjih se godina sustavno uklanja pribor. Pivo i vino idu iz rinfuze."

Iako se čini kao da je cijela ova priča o jednokratnoj plastici novitet, to nije tako, duže vrijeme postoji, samo ga nismo bili svjesni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji duže vrijeme i veliko je opterećenje za naš planet, pa smo željeli pomoći na ovaj način", pojasnila je Ana Rosandić i pojasnila još jedan cilj festivala i što nas čeka na njemu:

"Puno edukacije o otpadu i zašto ga svesti na minimum. Dolaze mnogi stručnjaci, profesori s fakulteta... Sve s ciljem kako bismo se osvijestili."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, bit će glazbe, zabave...

"Nastupaju Stampedo, Denis&Denis, Natali Dizdar..."

U Hrvatskoj postoji problem infrastrukture, u Zagrebu nikako da zaživi sustav jer ili se ne skuplja otpad ili ga nema tko otkupiti. A baš plastika ispada najveći problem, što ima svoje razlike.

"Problem je edukacija i sad radimo na tome. Želimo početi od najmlađih, ali pomažemo i široj javnosti, kako bismo se svi uključili pa pomogli oko ovog problema. Svi skupa moramo raditi. Također, ne ide sve u isti koš već se sortira, zato je potrebno razvrstati otpad", zaključila je Ana Rosandić i pozvala Zorana Šprajca na malu olimpijadu otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Doći ću, nadam se da ova bukara neće biti prazna", kazao je Šprajc.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo
Još iz rubrike