ZAGREB KAO JEDNA VELIKA BOLNICA: / Mijenja se sistem za sestre; 'I sama pomisao da ulaziš u tako nešto, svi imamo u grč u želucu'

Image
Foto: Boris Šćitar / PIXSELL

Kreće velika rotacija medicinskih sestara

8.11.2020.
17:21
Boris Šćitar / PIXSELL
VOYO logo

Kako je KB Dubrava postao Covid centar, slijedi i velika rošada medicinskih sestara. Sljedeći tjedan dolaze u pomoć kolege iz ostalih zagrebačkih bolnica. Svaki će bolnički centar u Dubravu poslati po sedam posto svojih medicinskih sestara i tehničara, a Dubrava će im uzvratiti dijelom svog osoblja. Tako će sljedećih dana iz četiri kliničke bolnice prema Dubravi krenuti 357, dok će iz Dubrave prema njima stići 128 medicinskih sestara i tehničara.

"Ono što nam je bio cilj je da medicinske sestre rade u timovima. Znači da tim kad dođe iz jedne ustanove da dođe u timu od 25 medicinskih sestara gdje će raditi u jednom odjelu u KB Dubravi", izjavio je za RTL koordinator za sestrinstvo MarioGazić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagreb će tako funkcionirati kao jedna velika bolnica, a slično će biti i s ostalim bolničkim centrima u zemlji. "Medicinske sestre su četiri sata unutra, četiri sata se odmaraju vani, tako da kadrovi su potrebni u duplo većem broju, a sam KB Dubrava i rad u KB Dubrava je izuzetno zahtjevan i izuzetno troši više medicinskog kadra", dodaje.

'U strahu su, pokušali smo ih opustiti kroz zafrkanciju'

Što ih čeka najbolje zna Matej Beroš, medicinski tehničar. Iako se dobrovoljno javio za rad s najtežim pacijentima, u početku mu nije bilo svejedno. "I sama pomisao da ulaziš u tako nešto gdje možeš i sam izgubiti glavu i završiti na tom istom mjestu gdje taj pacijent leži dosta je stresno i imamo baš grč svi u želucu od te pomisli", ispričao je za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijentima je puno teže kaže, pa im je, s kolegama dobrovoljcima osmislio poseban pristup. "U strahu su. Sama pomisao da si u doticaju s koronom i onda mi još dođemo ovako obučeni, pa smo ih pokušali kroz neku pjesmu i neku zafrkanciju opustiti, to je ispalo ovako simpatično", pojasnio je Matej.

Sve o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj i svijetu pratite OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo