RIBA IZ LIBIJE / Zadarski vijećnik i ribarski inspektor prozvao tvrtku Ante Gotovine za nezakoniti uvoz tune, oglasilo se i nadležno ministarstvo

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Optužio je ministarstvo da pogoduju generalu u miru navodeći da mu se naknadno sređuje dokumentacija

5.1.2022.
8:36
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VOYO logo

Marko Pupić Bakrač, zadarski ribarski inspektor te županijski i gradski vijećnik Akcije mladih (AM) za Slobodnu Dalmaciju otkriva kako se nauštrb zakonu, a pred očima svih nezakonito nabavlja tuna. 

Kako je rekao, tuna za jadranske kaveze dviju tvrtki, "Jadran tune" i "Pelagos net farme" kojoj je osnivač general u miru Ante Gotovina, nabavlja se iz Libije bez ikakvih papira, a oni se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede. O tome, kako tvrdi, znaju i u policiji i Državnom odvjetništvu gdje slučaj skuplja prašinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj ribarski inspektor navodi kako su za tunu propisi vrlo strogi, a u ovom slučaju, dodaje, nema dokaza o podrijetlu ribe niti nikakve valjane dokumentacije. O svemu je i sam navodno upozorio ministarstvo pa zaključio: "Mene progone na sve moguće načine jer u resornoj administraciji vladaju korupcija i bezakonje, a ja se tome protivim kao i inače u svom javnom djelovanju".

Image
OD RIBICE DO TVRTKE /

Gotovinin biznis ide u nebo: Tvrtka mu je narasla na 96 milijuna kuna

Image
OD RIBICE DO TVRTKE /

Gotovinin biznis ide u nebo: Tvrtka mu je narasla na 96 milijuna kuna

Iz Ministarstva poljoprivrede za Slobodnu Dalmaciju pak kažu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Republika Hrvatska je predstavljena u ICCAT-u kao dio Europske unije, gdje interese EU izravno zastupa Europska komisija.

Kako je cjelokupni ribolov, uzgoj i promet plavoperajne tune međunarodnog karaktera, ovaj segment ribarstva je izrazito strogo kontroliran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su u slučaju međunarodne trgovine živom tunom za potrebe uzgoja, osim nacionalnih kontrolnih tijela, uključeni i predstavnici Europske komisije, Europske agencije za kontrolu ribarstva (EFCA), ICCAT tajništvo, međunarodni regionalni promatrači te nadležne službe svih država (članice EU-a i države koje to nisu) čija plovila ili farme sudjeluju u procesu.

Osim toga, svaki ulov plavoperajne tune i prebacivanje između transportnih kaveza snima se podvodnim kamerama radi utvrđivanja broja tuna, dok se svako stavljanje tuna u uzgojne kaveze snima i stereoskopskom kamerom radi utvrđivanja njihove mase. Pored toga svaka promjena je praćena s odgovarajućom dokumentacijom kojom se potvrđuje sljedivost. U tom smislu, ove aktivnosti spadaju u najkontroliraniji dio ribarstva uopće u Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče uvoza žive tune za potrebe uzgoja, ova mogućnost je predviđena ICCAT-ovim propisima te je njima regulirana procedura. Uz ribu ulovljenu u okviru nacionalne kvote, spomenuta uzgajališta su uistinu tijekom 2020. godine imala uvoz tune koju su izvorno legalno ulovila autorizirana plovila pod zastavom Libije, a koja je prethodno uvezena u EU od strane malteškog uzgajališta.

Ministarstvo u ovom predmetu ne može ulaziti u poslovne aspekte niti komentirati cijenu, no ističemo kako je odobrenju spomenutog procesa prethodila dugotrajna detaljna provjera dokumentacije i izvornih snimki. Pored toga, u proces revizije dokumentacije i pripadajuće istrage bili su uključeni predstavnici Europske komisije te administracije Libije, Malte i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razumijemo da je ova problematika izrazito kompleksna i zahtjeva poznavanje međunarodnog pravnog okvira, no važno je istaknuti da Hrvatska raspolaže s uzgojnim kapacitetom koji nadilazi nacionalnu ulovnu kvotu", naveli su. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo