nove oborine /

Zadar sanira posljedice poplave, a Dunja Mazzocco Drvar već prognozira nove vremenske nepogode

Stanje na poplavljenim područjima je bolje, a dok se Zadar i pogođeno područje oporavljaju od obilne kiše već miriše na novu.

15.9.2017.
19:05
VOYO logo

Stanje na poplavljenim područjima je bolje. U Zadru se saniraju posljedice vremenske nepogode, a više od tisuću građana preuzelo je obrasce za prijavu štete u gradskoj upravi.

"U proteklih pet dana preko 700 građana grada Zadra preuzelo je obrazac za prijavu šteta. U tu brojku dakle ne ulaze svi oni koji su te obrasce podigli i putem web stranica. Dakle, baratamo brojkom od cirka 1000 zahtjeva do današnjeg dana", rekao nam je pročelnik Odjela za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka Ivica Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se obrasci ne obrade, iznos sanacije ne može se znati. Prema neslužbenim procjenama mogao bi biti veći od 20% zadarskog godišnjeg proračuna. Taj iznos grad neće moći podmirit bez pomoći Vlade. Šteta se može prijaviti najkasnije osam dana od proglašenja elementarne nepogode.

Trgovački centar Supernova je u poplavama najviše stradao. Sanacija traje, a oko trgovačkog centra raspoređeni su zaštitari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parking trgovačkog centra Supernova je poluprazan. Automobili koji su ušli unutra mogu to učiniti samo s posebnim dozvolama jer samo takve zaštitari propuštaju. Pokušali smo doći do komentara iz uprave, međutim uputili su nas na dopis koji je na njihovim web stranicama koji kaže kako je centar do daljnjeg zatvoren, a nije naznačeno kada se može očekivati otvaranje.

Iako su neki lokalni mediji prenijeli informaciju kako je dio djelatnika tvrtki u sklopu centra dobio otkaz, iz Supernove to nisu htjeli komentirati.

I dok se Zadar i pogođeno područje oporavljaju od obilne kiše već miriše na novu.
Koliko jako, rekla nam naša meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Najviše kiše, iznimno velikih 150 past će na sjevernom Velebitu i u dijelu obale ispod njega, daleko najviše na području grada Rijeke. 200 litara kiše po četvornom metru zapravo znači 20 centimetara kiše odnosno vodu do iznad gležnja, jasno, ako se ona odmah ne odvodi dalje. 

Ako to pak usporedimo s kišom koja je ovoga ponedjeljka pala u Zadru, jasno je da se radi o znatno manjoj količini, gotovo upola manjoj. S druge strane, imali smo nedavno primjer maksimirskog stadiona na kojem je pljusak od svega dvadesetak litara kiše uzrokovao prekid utakmice. Ovoga vikenda očekuje se dvostruko više kiše nego tada pa bi i u Zagrebu moglo biti komunalnih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo