Turistička destinacija / Zadar je prema istraživanju najnesigurniji grad u Hrvatskoj; Kalmeta: 'To je sramota i potpuno krivo'

I građani i turisti, pak, kazuju nam da se osjećaju sigurno. Analiza časopisa 'Zaštita' tvrdi drukčije

18.3.2017.
19:05
VOYO logo

I dok je Sinj najsigurniji grad u Hrvastkoj, prema najnovijem istraživanju - najnesigurnije se kretati hit turističkom destinacijom u Hrvatskoj - Zadrom.

Je li doista hod po Kalerargi najnesigurniji u Hrvastkoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako sudimo prema komentarima građana i turista, onda se oni ne osjećaju nesigurno. Međutim, prema policijskoj statistici, koja se može različito tumačiti, ispada da je Zadar najnesigurniji grad u Hrvatskoj", otkriva naša reporterka Nikolina Radić Ančić.

Na Morskim orguljama i Pozdravu suncu uživa se u periodu prije velikih sezonskih gužvi koje donose i negativne nuspojave poput džeparenja. Nestanak djeteta, srećom, nikada se nije dogodio. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja se tu osjećam vrlo sigurno", kazuje nam strani turist koji boravi u Zadru.

"I sinoć smo šetali tu obalom, Rivom, znači, sve bez problema, osjećamo se odlično", priča nam Budo Šabić, gost iz BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali, neke analize, primjerice ona časopisa "Zaštita", govore drukčije. Prema broju kaznenih djela na tisuću stanovnika, Sinj je najsigurniji hrvatski grad, a Zadar - nakon Pule - najnesigurniji. 

"To su sve uzeti statistički pokazatelji MUP-a, a nalizu su radili stručnjaci s ekonomskog instituta Zagreb. Uvijek ima nezadovoljnih, ali to su službeni podatci koji su samo analizirani na brojkama od tisuću stanovnika", ističe Nataša Gajski iz časopisa "Zaštita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza se temelji na podacima o broju nasilnih kaznenih djela i broju imovinskih kaznenih djela, žrtava u prometu te zlouporabe opojnih droga.

Drugu godinu za redom, kažu, uključuju u analizu i faktor sezonalnosti, odnosno zbog turista znatno uvećanog broja ljudi na nekom području. Gradonačenik Zadra ne slaže se da je to dobro napravljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da to nije istina. Zadar je siguran grad i te brojke koje su tamo iznesene, uopće nisu točne. To je jedna sramota, znate, da se o tako ozbiljnim stvarima govori tako paušalno, potpuno krivom metododologijom, da se to plasira u javnost. Pa mislim ja, meni je to stvarno nevjerojatno", oštar je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Podatke je s rezervom uzeo i Kalmetin politički oponent koji smatra da je statistika vrlo relativna i ne mora biti pokazatelj stvarnog stanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate jednu apsurdnu situaciju gdje na prvom mjestu po sigurnosti kada je u pitanju zlouporaba opojnih droga grad Kutina, a na začelju nalazi se Virovitica. To su gradovi koji su udaljeni 70 kilometara jedan od drugog i ispadne da u Kutini droge nema, a da je Virovitica prenatrpana i puna droge", objašnjava nam Antun Novoselović, bivši voditelj krim odjela PU zadarske.

Anketirani Zadrani nemaju dojam da žive u nesigurnom gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Zadru sam pet godina i nikada nisam imala neugodno iskustvo niti kad se vraćam iz izlaska ni inače i smatram da je poprilično siguran grad", priča nam Ana Franić.

"Po meni je grad Zadar sto posto siguran", ističe Zadranin Roko Režan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su se ipak složili da  prisustvo patrola policije i postavljanje video nadzora znatno popravljaju stanje i osjećaj sigurnosti.

FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo