ISTI NAČIN RADA /

Zacrvenilo se more duž poznate plaže u Umagu, građani uznemireni: Uzrok onečišćenja ispuštanje onečišćene vode kroz cijevi?

Image
Foto: Ilustracija/Dusko Marusic/PIXSELL

Kako otkriva Glas Istre, 'crveno more' posljedica je građevinskih radova u blizini obale koji se odvijaju na obje lokacije

17.2.2022.
8:55
Ilustracija/Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo

Na dvije umaške lokacije, glavnoj plaži u naselju Punta te u naselju Stella Maris, danima je već onečišćeno more, javlja Glas Istre.

Naime, površina, i to duž obale, crvena je od zemlje koja se miješa s morem, no situacija je zapravo još i gora od klasičnog doticanja zemlje i mora. Kako otkriva Glas Istre, "crveno more" posljedica je građevinskih radova u blizini obale koji se odvijaju na obje lokacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U naselju Stella Maris, radi se na izgradnji spojnih cjevovoda iz sustava sliva Savudrija i sliva Umaga, a iskopavanjem mjesta za spajanje cjevovoda u malom bazenu probijeno je dno ispod razine mora pa izbijaju morska voda i kanalizacija, a sve to pomiješano s crvenom zemljom. Jednom premosnicom, odnosno uz pomoć cijevi, sve se odvodi do morske obale gdje se onečišćenu vodu ispušta u more, ističu iz Glasa Istre.

Slična tehnika koristi se i u Punti gdje se radi na izgradnji bazenskog kompleksa s pratećim sadržajima, a kako je došlo do istog probijanja dna ispod razine mora, bilo je potrebno postaviti iste cijevi koje vode u more.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani su dakako uznemireni, a rasprave o tome traju ne samo uživo nego i na društvenim mrežama. Taj pritisak očito je urodio plodom jer na oba gradilišta, zaključuju iz Glasa Istre, ispusne cijevi uklonjene su iz mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo