gdje se najdulje čeka? / Začaranom zdravstvenom krugu u Hrvatskoj ne pomažu ni neodgovorni pacijenti koji zakazuju preglede na više mjesta, ali ih nikad ne otkažu

Priča pacijentice iz Splita čija je majka umrla od karcinoma dojke, a ona s tim rizikom čeka pregled dvije godine - stigla je i do ministra. Najavljuje prioritetne liste u svim bolnicama koje će riješiti duga čekanja.

16.11.2017.
18:56
VOYO logo

Priča pacijentice iz Splita čija je majka umrla od karcinoma dojke stigla je i do ministra, a ona s tim rizikom čeka pregled dvije godine. Antina baka umrla je od karcinoma dojke. Njegova majka prošli tjedan zatražila je termin za ultrazvuk i dobila ga, lipanj 2019.

"Sad ja postavljam pitanje, šta bi ona trebala? Opet zvati, provjeravati, pa opet plaćati put do Zagreba, pa tek onda čekati i vidjeti jel ima rak ili nema, je li bolesna ili nije bolesna", ispričao je Ante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za slučaj je čuo i ministar zdravstva.

"Gospođa koja čeka. Vidio sam u medijima to jučer. To će biti riješeno s prioritetnim listama čekanja. Žao mi je da se to događa, njezin liječnik to može riješiti", rekao je Milan Kujundžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se na pojedini pregled dugo čeka u mjestu stanovanja, HZZO preporuča da liječnici obiteljske medicine pacijenta upute na drugo mjesto i oni će podmiriti putne troškove. Ako pacijent pak ode privatniku, ne znači da će pokriti i taj trošak.

"Svatko sa bilo kojim računom ima pravo podnijeti predstavku i ona će biti razmotrena u područnom uredu koji se tiče te osobe koja želi povrat novaca. Nismo imali običaj takve stvari refundirati, ali stvar je ako mi od Ministarstva zdravstva dobijemo neki naputak, onda će se možda to i promijeniti", rekao je Nenad Korkut, glasnogovornik HZZO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U privatnu polikliniku u Šibeniku pacijenti na pregled MR-a dolaze iz cijele županije. Za taj pregled postoji i ugovor s HZZO-om, pa se u prosjeku čeka dva i pol mjeseca.

Knežević iz HUP-ove Udruge privatnih poliklinika i bolnica smatra da privatni i javni sektor u interesu pacijenta trebaju bolje surađivati jer oprema i stručnjaci već postoje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HZZO od ukupnih svojih sredstava 1,5 - 1,8% potroši na privatnike i na pružanje usluga kod privatnika. Naša neka istraživanja pokazuju kad bi potrošili 10 posto tih sredstava da bi se liste čekanja smanjile za 50 posto", rekao je Zoran Knežević.

Liste čekanja za preglede HZZO-u dostavljaju bolnice, pa prema njihovim podacima na pregled u Hrvatskoj trenutačno čeka 790 tisuća pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dijagnostičke preglede kojima se može otkriti karcinom, u hrvatskim se bolnicama stvarno dugo čeka

Tako se na mamografski pregled najdulje čeka u bolnici u Dubrovniku, čak 306 dana. Dva dana manje u čakovečkoj bolnici, a najkraće u Vukovaru, gdje se na mamografiju u prosjeku stiže u roku od 12 dana.

Za magnetsku rezonancu čeka se rekordno dugo, negdje i dulje od godinu dana. Najteže je na pregled magnetom doći u Zadru gdje se čeka 455 dana, u većim bolnicama u pravilu od 200 do 400 dana. Najkraće se čeka u Vukovaru - samo 77 dana.

Kad je riječ o rentgenskom pregledu - uvjerljivo najdulje se čeka u Novoj Gradiški, 166 dana. Ostale bolnice su ispod sto dana, a najmanje se čeka u Našicama - samo 10. 

Pregled CT-om, koji imaju u svim bolnicama, čeka se različito - od 186 dana u KBC-u Split, koji drži taj neslavni rekord, pa sve do ogulinske opće bolnice gdje se čeka 15 dana. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo