U skladu s europskom protupušačkom direktivom / Zabranjeno pušenje: i elektronska cigareta uskoro na udaru zakona!

Dovršava se zakon kojim će se elektronske cigarete u potpunosti izjednačiti s duhanskima. U skladu s europskom protupušačkom direktivom, Hrvatska mora do svibnja iduće godine regulirati status ovog proizvoda

1.9.2015.
22:17
VOYO logo

Više od desetljeća pušio je duhanske cigarete, a prije godinu i pol Goran je prešao na elektronske – i zbog dima iz ove sprave, odnosno, pare koju uvlači, kaže, osjeća se bolje. 

"Za hobi igram nogomet onda osjetim na plućima da nema više te težine i iskašljavanja i nemam više tog tereta na plućima", kazao nam je Goran Karlović, pušač e-cigarete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teret bi mu ostao i ne bi mogao kupiti i pušiti e-cigaretu da živi u skandinavskim državama, mađarskoj ili švicarskoj gdje su potpuno zabranjene i ne smiju se ni prodavati, dok su primjerice u njemačkoj, italiji ili velikoj britaniji legalne i mogu se pušiti na mjestima gdje duhanske inače ne mogu. Hrvatska još nije zakonski regulirala status e-cigarete, pa kada potencijalni e-pušači, pitaju prodavače, ovi im mogu slobodno reći.

"Da, da, dosta pitaju gdje se smije, ja im kažem da normalno da mogu gdje god žele pošto to još zakonski nije sve sređeno", izjavio je Goran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, uskoro hoće. Zakon se dovršava.

"Sva ona mjesta na kojima ne možete pušiti duhansku, nećete moći ni elektroničku ukoliko zakon bude izglasan", poručuje predsjednica Nacionalnog povjerenstva za borbu protiv pušenja Irena Rojnić Palavra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uremović: pušenje elektroničkih cigareta je međukorak prema ovisnosti, to ne treba mladima!

To nikako ne odgovara prodavačima i njihov argument je jednostavan, dokazano je da u jednoj duhanskoj cigareti ima najmanje 500 aditiva, a kad se zapali iz dima izlazi 4000 kemikalija, dok je u elektronskoj cigareti samo jedan od tih otrova – nikotin, ali ni on nije bezazlen – poručuje doktorica s godinama iskustva u liječenju bolesti uzrokovanih pušenjem

"Diže masnoće u krvi, mijenja razinu sedam različitih hormona, stišće krvne žile na perifreiji tako da su često kod pušača inače a i kod ovih elektronske cigarete, hladne ruke i noge", izjavila je Sanja Popović Grle, pulmolog, Klinika za plućne bolesti Jordanovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak početkom ovog mjeseca britansko ministarstvo zdravlja objavilo je istraživanje prema u kojem tvrdi da su e-cigarete 95% sigurnije od duhanskih. Naši, zakonodavci još nisu uvjereni.

"Pitanje je kakvo je to istraživanje, tko ga je financirao jer u biti vi uvijek možete naći istraživanja koje će naći i jedno i drugo, mi čekamo nekakve veće metaanalize koje će pokazati nekakvo stajalište", kazala je Rojnić Palavra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će prema novom zakonu nemoguće biti pasivno e-pušenje. 

"Svatko tko je u zajedničkom prostoru s osobom koja je izložena tome dobiva jedan dio neželjenog, zagađenog zraka u svoja pluća", dodaje pulmologinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od najvećih prednosti e-cigareta i veliki razlog zašto su se mnogi e-pušači odlučili za nju je bilo upravo to da mogu dimiti i tamo gdje je inače zabranjeno pušiti, a sada će to biti ukinuto, pa prodavači sada strahuju, da će im tržište brzo nestati.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo