Centar Ivan Vučetić /

Zaboravite Horatia Cainea: proveli smo dan sa zagrebačkim CSI-em, forenzičarima Centra Ivan Vučetić

U laboratoriju Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja vještače se i rukopisi

18.4.2018.
7:00
VOYO logo

Nema dobre optužbe bez dobrih materijalnih dokaza, a dobrih materijalnih dokaza nema bez dobrih forenzičara i dobre baze podataka u koju recimo ubace otisak prsta i za par sekundi saznaju kome pripada. Ljudi koje smo posjetili vještače rukopise, otkrivaju lažne dokumente i rade DNA analize. Ne govorimo o Horatiu Caineu i CSI Miami već o Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

"U ovom laboratoriju nastojimo pronaći tragove s predmeta koji se dostave s određenih kazenih djela", rekao je Željko Sekulić, voditelj Službe daktiloskopije i identifikacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savršen zločin, kaže, ne postoji. Počinitelji se pronađu kad nešto dotaknu ili za sobom ostave znoj. On sadrži komade kože mikroskopske veličine što je forenzičarima dovoljno za analizu. Otiske koje pronađu ubace u svoju bazu podataka i za nekoliko sekundi saznati tko je provalnik. Imaju bazu podataka koja sadrži otiske svih osumnjičenih osoba u Hravtskoj. Ta zbirka sadrži oko 350 tisuća osoba. 

U laboratoriju Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja vještače se i rukopisi. Sporne oporuke kao ona gospodina Vlade iz Splita koji sve ostavlja sestri, ili recimo prijeteća pisma pisana točkicama, pronađena u poštanskom sandučiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa sitnim tokicama je formiran rukopis misleći da će time izostati bitni elementi. Što su i supjeli. Međutim uspjeli smo pronaći dosta podudarnosti koje su nam bile dostatne za sigurnu identifikaciju", kazala je Željka Tkalac, glavna vještakinja za rukopise.

Kaže kako im stižu lažne osobne iskaznice, diplome, vozačke dozvole, putovnice, ali i karte za gradski prijevoz i koncerte. Najbizarniji slučaj s kojim se Andrijana Filko, glavna vještakinja za dokumente, susrela bilo je vještačenja ledo štapića. "Gospodin koji je silno želio dobiti CL klasu krivotvorio je Ledo štapić, a imali smo i zanimljiv primjer lutrija gdje je čovjek tvrdio da ima dobitak", kazala je Filko.

Kod njih završava i sva zaplijenjena droga. Ništa im ne može promaknuti. Godišnje imaju oko 150 tisuća slučajeva. Baš kao i u CSI serijama koje gledamo pravi su stručnjaci. Nalaze se na samom vrhu europske forenzike. Pronalaze najmanje tragove koji krivce šalju tamo gdje im je i mjesto - u zatvor.

Kako izgleda u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo