IMAMO KONKRETNE PODATKE / Je li u Zagrebu ove godine u vrtiće upisan puno manji broj djece nego lani? Pročelnica Dalić za RTL.hr otkrila brojke!

Image
Foto: Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL

Trenutno je u Zagrebu odobren upis za oko 6000 djece, no ta lista još nije konačna jer traje žalbeni rok

25.6.2021.
16:32
Ilustracija: Duško Marušić/PIXSELL
VOYO logo

Po društvenim mrežama i u javnosti danas se podigla bura oko ovogodišnjeg broja upisane djece u vrtiće u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima i mjestima. 

Prema tim statusima i tvrdnjama, broj upisane djece je mnogo manji nego ranijih godina. Kao razlog za to se navodi se činjenica da su se osnivači vrtića počeli striktno pridržavati odredbi Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, koji propisuje koliko najviše djece, ali i odgojitelja smije biti u jednoj odgojnoj skupini vrtića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi provjerili te tvrdnje, poslali smo upit vršiteljici dužnosti pročelnice zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Tatjani Dalić koja nam je odgovorila da postupak upisa još nije završen, ali da je broj upisane djece, u ovoj fazi, sličan onome kao i prošle godine.

Odgovor pročelnice Tatjane Dalić prenosimo u cijelosti: 

"Dječji vrtići Grada Zagreba su za pedagošku godinu 2021./2022. zaprimili oko 8700 zahtjeva za upis djece u programe predškolskog odgoja i obrazovanja, od kojih 1700 nije udovoljilo uvjetima upisa zbog dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukladno službenim rezultatima, trenutno je odobren upis za oko 6000 djece. Lista djece koja će ostvariti pravo upisa u pedagoškoj godini 2021./2022. još uvijek nije konačna budući da će do kraja žalbenog roka, odnosno do 8. srpnja 2021. godine, ravnatelji dječjih vrtića i komisije za upis djece međusobno koordinirati daljnji tijek upisa i popunjavanje preostalih kapaciteta.

Valja istaknuti kako je za prošlu pedagošku godinu, 2020./2021. ukupan broj predanih zahtjeva iznosio 8484, od kojih 1108 djece zbog premlade dobi nije zadovoljilo uvjete za upis, a u istom, predžalbenom roku upisano je 6321 dijete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbom ove i prošle pedagoške godine, vidljivo kako je ove godine u predškolski odgoj i obrazovanje u prvom krugu upisano oko 85 posto djece koje imaju valjani zahtjev, odnosno u istom rangu kao i prošle godine.

Konačan broj bit će poznat nakon isteka žalbenog roka, kada će ravnatelji i komisije za upis odlučiti o popunjavanju preostalih kapaciteta", objasnila je pročelnica Tatjana Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo