'ZA PRODULJENJE VOZAČKE DAO SAM ČAK 670 KUNA!': / Ogorčeni vozač ispričao svoje iskustvo s hrvatskom birokracijom

Image

Za produljenje vozačke zbog nošenja naočala vozač je izdvojio čak 670 kuna, a na pregled je morao otići na medicinu rada

10.6.2019.
14:45
VOYO logo

Jedan vozač požalio se da je za produljenje valjanosti vozačke dozvole zbog zdravstvenih ograničenja, tj. nošenja naočala, potrošio 670 kuna i pritom izgubio šest sati, piše Slobodna Dalmacija. Naime, sve se dogodilo prije nekih tjedan dana kada je ovaj muškarac, koji kaže kako vozi 17 godina, nikad nije skrivio prometnu nesreću, a nema ni visoku dioptriju, otišao na redoviti pregled kod bolničkog specijalista okulista, "naivno vjerujući" da će mu njegova potvrda biti dovoljna za produljenje vozačke dozvole i da ipak neće morati u roku tri dana ići opet na novi pregled na medicinu rada.

"Naravno da se pokazalo kako je to nemoguće. Ova država ne vjeruje nalazu uglednog profesora iz bolničke državne klinike nego traži da nanovo platim isti pregled na medicini rada. Ne treba reći da sam za oba pregleda izgubio dva radna dana, a ovaj drugi me koštao kao svetog Petra kajgana. Pregled kod liječnika medicine rada trajao je doslovno tri minute, a platio sam ga gotovo 450 kuna", ispričao je vozač za Slobodnu Dalmaciju, pitajući se je li normalno za produljenje vozačke platiti 670 kuna. Isto pitanje je postavio svojoj obiteljskoj liječnici kod koje je prvo morao ići u cijeloj proceduri produljenja vozačke, a ona ga je, kako kaže, "samo čudno pogledala, okrećući očima kao da je s Marsa pao".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procedura prema zakonu

Novinari Slobodne Dalmacije provjerili su navode vozača i doista se ispostavilo kako se produljenje vozačke naplaćuje toliko koliko je i on platio. Prema zakonu, kod periodičkog produljenja vozačke dozvole za vozače koji nose naočale potrebno je prvo otići liječniku obiteljske medicine koji izdaje potvrdu za odlazak na medicinu rada gdje se na pregled od najviše desetak minuta plaća 438 kuna i još 20 kuna biljega.

Treba priložiti i novu fotografiju, ne stariju od šest mjeseci, za što treba platiti dodatnih najmanje 50 kuna. U policiji za državni proračun treba uplatiti 151 kunu i još 15 kuna biljega. Kada se sve zbroji, na kraju treba izdvojiti najmanje 670 kuna za produljenje vozačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo