ZA NJEGOV PROJEKT ZAINTERESIRALA SE I NASA: / Slavonac našao rješenje za dugotrajan boravak na Marsu!

Image

Novljanin Vladimir Puškaš i njegova kolegica Sanja Poljarević osmislili su idejno rješenje prostora prilagođenog za dugotrajni boravak na Marsu i njime zaintrigirali NASA-u, piše Novska.in.

29.12.2016.
8:29
VOYO logo

Točnije, NASA je imala natjecanje "Space Apps Challenge" u kojem se tražilo dizajniranje komponenti svemirske misije, a Puškaš i Poljarević su očito dali najbolje rješenje.

"Radi se o svemirskom habitatu na napuhavanje, ELA Modulu, koji je prošao na NASA-inom natjecanju 'Space Apps Challenge' u kategoriji Origami Space Recycled. Od natjecatelja se tražilo da dizajniraju i modeliraju, virtualno, s papirom ili 3D ispisom način pakiranja ključnih komponenti za svemirske misije s tim da se što više toga može staviti u što manji prostor svemirske letjelice. Mi smo predložili da se teret složi u origami strukturu, odnosno da se volumen što je moguće više stisne i zatim se po dolasku na željenu lokaciju raspakira u operativno stanje", pojasnio je Vladimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je prepoznala ideju i dodijelila projektu ELA Module status Global Nominee na ovom natjecanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir Puškaš veliki je zaljubljenik u svemir i svemirske tehnologije, kaže da su ga putovanja u svemir privlačila odmalena te da nije niti slutio kako bi njegova rješenja mogla pridonijeti osvajanju svemirskog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladimir, inače Novljanin, iz rodnog kraja je otišao još za studija u Zagrebu nakon kojeg se počeo baviti sistemskom administracijom i edukacijom u području informacijskih tehnologija. S partnerima je osnovao "Festomat", "tvrtku koja razvija rješenja za brzi ulazak na razna događanja, bilo da su u pitanju koncerti, festivali ili konferencije". Tvrtka je registrirana u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo