ŠUŠKA SE DA JE TO SLJEDEĆI REZ / Zagreb je na besplatne udžbenike potrošio preko pola milijarde kn. Otkrivamo cifru koju su iz proračuna izdvojili ove godine

Image
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2021./2022. izdvojeno je 75 milijuna kuna, kazali su nam iz Gradskog ureda za obrazovanje

10.11.2021.
21:14
Goran Stanzl / Pixsell
VOYO logo

Gradonačelnik Tomislav Tomašević zbog velikih rupa u proračunu "reže na sve strane", a jedna od stvari koja bi se mogla srezati u jeku ušteda su i besplatne radne bilježnice za učenike srednjih škola.

Naime, mediji su se u ponedjeljak raspisali da se u Gradu Zagrebu razmišlja o ukidanju i te mjere, no na svojoj redovnoj konferenciji za medije, gradonačelnik je rekao da što se toga tiče, sve ostaje - isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko zapravo Grad Zagreb troši na radne bilježnice, odnosno na obrazovni materijal za osnovnoškolce i srednjoškolce? Odgovor na to pitanje potražili smo u Gradskom uredu za obrazovanje.

Besplatni udžbenici i drugi obrazovni materijali za učenike osnovnih škola u Zagrebu uvedeni su 2004. godine, a od 2014. godine besplatni udžbenici i radne bilježnice osiguravaju se i učenicima srednjih škola u Gradu Zagrebu, pojasnili su nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI UDAR NA ZAGREBAČKE OBITELJI /

Tomašević ukida i besplatne udžbenike za sve učenike? Ostat će samo nekima...

Image
NOVI UDAR NA ZAGREBAČKE OBITELJI /

Tomašević ukida i besplatne udžbenike za sve učenike? Ostat će samo nekima...

75 milijuna kuna za ovu školsku godinu

"Sukladno kriterijima propisanima Programom javnih potreba u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2021., odnosno Programom javnih potreba u srednjoškolskom odgoju i obrazovanju Grada Zagreba za 2021., Grad Zagreb je za školsku godinu 2021./2022. svim učenicima osnovnih škola osigurao besplatne druge obrazovne materijale (radne bilježnice, kutije za pokuse te radne materijale za tehničku kulturu), a učenicima srednjih škola besplatne udžbenike i radne bilježnice", kažu nam iz Ureda za obrazovanje.

Za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala, Grad Zagreb je dosad izdvojio više od 650 milijuna kuna, a za nabavu udžbenika i drugih obrazovnih materijala za školsku godinu 2021./2022. izdvojeno je 75 milijuna kuna, odnosno 35 milijuna kuna za nabavu drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola te 40 milijuna kuna za nabavu udžbenika i radnih bilježnica za učenike srednjih škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ističemo da je izrada Proračuna Grada Zagreba za 2022. godinu u tijeku te trenutno nismo u mogućnosti komentirati detalje istog. O svim detaljima koji se odnose na proračun za iduću kalendarsku godinu bit ćete pravodobno obaviješteni", dodali su na kraju u svojem odgovoru.

Kompenzacijske mjere

Podsjetimo, Tomislav Tomašević i njegova gradska administracija posljednjih su dana pod lupom javnosti zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj te korekcija što se tiče iznosa za novorođenu djecu. Tomašević je na današnjoj konferenciji najavio da će zbog toga izaći s "cijelim nizom kompenzacijskih mjera".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako bude riječ o socijalno ugroženim obiteljima, tu na snagu stupaju socijalne mjere", rekao je Tomašević i naglasio da će sada djeca čiji su roditelji koristili tu mjeru moći ići u vrtiće, dok ranije nisu mogla.

"To nisu uštede. Taj novac će se koristiti za proširenje, čak 27 vrtića se moglo izgraditi za trošak te mjere. I ja sam u Gradskoj skupštini gledao kako se za dječje vrtiće izdvaja 12 milijuna kuna godišnje i zbog toga smo došli do toga da nema dovoljno vrtića, da u njima ima više djece nego što je pedagoški standard i manjak odgojitelja", rekao je Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo